Comparată cândva cu Karlovy Vary, Sărata Monteoru este de câteva decenii o stațiune îmbătrânită, vizitată în principal de pensionarii care au nevoie de tratament. O strategie de relansare, aplicată în acești ani de autorități și investitori privați, încearcă aducerea stațiunii în prim-planul turismului românesc. Un pas important l-a reprezentat obținerea statutului de stațiune balneoclimaterică.
Statiunea a fost deschisă în 1895 și avea hoteluri, baze de tratament, ștrand și cazino. În comunism era vizitată de mii de turiști din zonă dar și din alte județe, pentru ștrandul cu apă sărată. Părea abandonată, în primul deceniu de la Revoluție însă, în ultimii ani, Sărata Monteoru a reuşit să avanseze puțin câte puțin în ierarhia staţiunilor româneşti. Prin hotărârea de Guvern nr. 926 din 8 decembrie 2016, staţiunea Sărata Monteoru a primit statutul de „staţiune balneoclimaterică”.
Ca staţiune balneoclimaterică, pentru dezvoltarea localităţii vor putea fi accesate, chiar din acest an, mai multe fonduri europene şi guvernamentale. ”Sărata Monteoru a devenit stațiune balneoclimaterică. Este un pas important, pentru că începând din 2017 se pot accesa mai multe fonduri europene și este un mic pas înainte să devină stațiune de interes național. Sperăm ca cel mai târziu la începutul anului 2018, aceasta să devină stațiune de interes national”, a declarant Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.
Staţiunea Sărata Monteoru este cea mai cunoscută din judeţul Buzău. Ea se află la 14 kilometri de municipiul Buzău, fiind situată în comuna Merei. Este renumită pentru izvoarele cu ape minerale sărate, iodurate, bromurate, magneziene, sulfuroase, calcice şi pentru nămolul mineral de depunere din izvoarele naturale sulfuroase. Acestea sunt indicate pentru tratarea afectiunilor aparatului locomotor, afecţiunilor ginecologice, gastrointestinale, hepato-biliare.
În 2008, a fost înfiinţată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sărata Monteoru care are drept principal scop renaşterea staţiunii Sărata Monteoru, transformarea acesteia într-un obiectiv turistic de interes naţional şi reprezintă un parteneriat între Primăria municipiului Buzău, Consiliul Judeţean şi Primăria Merei, comuna căreia îi este arondată staţiunea Monteroru.
”Noul statut oferă posibilitatea accesării mai multor categorii de fonduri, atât europene, cât şi guvernamentale. Interesul nostru, al autorităţilor locale, este acela ca staţiunea Sărata-Monteoru să devină un centru de atracţie pentru turişti, mai ales că este o zonă prea puţin exploatată din acest punct de vedere. Consiliul Judeţean va sprijini în continuare proiectele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sărata-Monteoru şi sunt convins că, împreună cu Primăria comunei Merei, vom reuşi să finalizăm şi alte proiecte, care vor duce la dezvoltarea staţiunii şi transformarea acesteia într-un reper turistic la nivel naţional”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Pentru a putea dobândi noul statut, localitatea a trecut printr-o serie de transformări şi de modernizări, puse în practică de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sărata Monteoru.
În 2015, o investiţie de peste 1 milion de euro derulată din fonduri europene propulsa staţiunea Sărata Monteoru în topul destinaţiilor de lux. Este vorba despre un centru SPA ultramodern, cu 60 de locuri de cazare.
În 2016, staţiunea s-a îmbogăţit cu o sală de sport şi cu un parc de aventură. Parcul de aventură a fost amenajat la capătul stațiunii Sărata Monteoru, chiar în mijlocul pădurii. Locul de agrement a primit denumirea de „Escapada” și va fi, din primăvară, unul dintre punctele de atracție ale stațiunii. Investiția se ridică la aproximativ 100 de mii de euro și a fost suportată în mare parte de către Consiliul Județean.
Parcul de aventură este o modalitate ecologică de conservare a pădurii în folosul oamenilor. Pentru amenajarea unui astfel de loc nu este nevoie de defrișare, ci se face doar o igienizare a spațiului în care sunt amplasate traseele cu obstacole.
Stațiunea buzoiană a fost înființată în anul 1895, de către comerciantul grec Grigore Stavri, cel ce avea să devină peste ani boierul Grigore Constantinescu Monteoru. El a avut meritul de a ridica localitatea la rang de stațiune.
Sfătuit de Dr. Guyenot, medic consultant la Aix des Bains, Franța, Grigore Constantinescu Monteoru începea la 1890 amenajarea unui stabiliment balnear de toată frumusețea, ajutat fiind de arhitectul german Eduard Honzik. La 1 iulie 1895 a fost marcată inaugurarea oficială a stațiunii balneare cuprinzând nenumarate hoteluri, asezăminte de tratament, cazino și ștrand, căruia proprietarul îi dorea un viitor de Karlovy Vary.