Este aproape o certitudine că „Ţinutul Buzăului” va deveni Geoparc UNESCO, recunoscut ca teritoriu cu valori naturale şi culturale de importanţă internaţională, transmit inițiatorii acestui demers. Printre renumitele locuri ale zonei care urmează să fie evaluate, în cursul acestui an, sunt și Trovanţii de la Ulmet. Aceste formaţiuni geologice au fost numite de localnici „Babele de la Ulmet“.
Grupul de stânci care seamănă cu farfuriile zburătoare se află pe raza satului Ulmet, comuna Bozioru, aflată la 44 de kilometri distanţă de municipiul Buzău.
Turiştii mai merg pe jos, din centrul localităţii, aproximativ 30 de minute către culmea cu ciudatele formaţiuni stâncoase. O piatră perfect rotundă anunţă apropierea de suratele mai mici ale Babelor din Bucegi.
Trovanții din zona Ulmet-Bozioru au forme dintre cele mai ciudate, precum niște OZN-uri, carapace de ţestoase ori bile perfect sferice, cântăresc de la câteva grame la câteva tone şi ajung să măsoare doi metri înălţime.
Trovanţii sunt numiţi, popular, ”pietre vii”, datorită uneia dintre multele legende, care spune că aceştia îşi pot schimba locul. O legendă spune că unul dintre bolovani ar fi fost dislocat şi mutat din locul lui de o forţă nevăzută.
Pe vremuri, sătenii ar fi stat mult timp cu ochii pe unul dintre misterioşii bolovani, constatând la măsurători că se deplasează. ”Multă vreme, oamenii din sat măsurau regulat distanţa de la bolovan la Bâlca, un bazin de captare a apei, şi au constatat că o dată la 7 ani acesta s-ar deplasa cu 1-2 metri”, povestește Diana Gavrilă, ghid din zonă.
Promovarea la nivel național a Trovanților de la Ulmet, prioritate a conducerii județului
Atragerea unui număr cât mai mare de turiști, în 2021, este unul dintre obiectivele propuse de conducerea Consiliului Județean Buzău la acest început de an. Autoritățile doresc, printre altele, punerea în valoare a „pietrelor vii”.
„Sunt planuri și pentru Trovanții de la Bozioru. În perioada imediat următoare voi lua legătura cu toate UAT-urile din județul Buzău interesate ca să facem parteneriate, să putem depune un proiect pe fonduri europene”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău.
Intrarea Geoparcului Ținutul Buzăului în patrimoniul UNESCO, demers care a fost declanșat deja, va fi cu siguranță cel mai important pas în promovarea trovanților din Bozioru peste granițele județului și ale țării.
Acestui ansamblu geologic i-a fost dedicat și un muzeu de către Asociația ”Ținutul Buzăului”. Turiștii află aici povestea deltei preistorice, a ridicării munților, și, foarte important, povestea formării Babelor de la Ulmet. Muzeul Formelor este primul spatiu din România care foloseste realitatea augmentată pentru a reda toate informațiile. ”Este distractiv și copiii nici nu mai vor să plece”, spun coordonatorii muzeului.
Muzeul a fost făcut în colaborare cu Primăria Bozioru și cu o mulțime de voluntari. O parte dintre voluntari au venit din București și mulți alții din Bozioru și din Ulmet. Mai mult de 50% dintre fondurile folosite au provenit din donații.
Ținutul Buzăului este un teritoriu de dezvoltare sustenabilă care se găsește în zona de curbură a Carpaților, la tranziția dintre dealuri și munți. Una dintre strategiile aplicate în teritoriu este dezvoltarea turismului alternativ, de descoperire și explorare.
Geoparcul Ținutul Buzăului cuprinde comunele: Beceni, Berca, Bisoca, Bozioru, Brăeşti Căneşti, Colţi, Chiliile, Cozieni, Mânzăleşti, Lopătari, Odăile, Săruleşti, Scorţoasa, Valea Salciei, Vintilă Vodă, cu o suprafaţă totală de aproape 100 000 de ha și o populaţie de peste 40 000 de locuitori.