Multe zone cu potențial turistic din țara noastră sunt încă sărace în pensiuni și localuri. A fost până de curând și cazul patriei Chihlimbarului, mai precis teritoriul dintre Pătârlagele și Colți, o zonă rurală foarte frumoasă și cu multe atracții turistice.
Dacă mai plănuiți să ajungeți în zonă, aflați că de acum puteți servi masa pe terasa unei gospodării țărănești, unde un cuplu de tineri își răsfață clienții cu bunătăți naturale, preparate ca la mama acasă.
”Pe platoul tradițional avem brânzică de văcuță, ouă de curte, slănină afumată, cârnăciori de porc și vită. Adăugăm și carne la garniță. Apoi așteptăm roșiile și castraveții din grădină”, spune Ionela Sburlan.
Am ajuns ușor la gospodăria cuplului Cristi și Ionela Sburlan, care este situată în dreptul unei curbe a drumului care duce spre atracțiile din Colți. Cei doi au emoții pentru că abia au deschis punctul gastronomic local din Valea Sibiciului, zonă străbătută de turiștii care ajung la Muzeul Chihlimbarului de la Colți și Biserica în stâncă de la Aluniș.
Ionela gătește zinic pentru călătorii care aleg să le treacă pragul, epuizați și înfometați din cauza aerului tare de munte.
”Începem servirea cu platou tradițional, apoi supe, felul doi, plăcinte, cafea, apă, chiar și un pahar de vin, țuică, făcute de noi în gospodărie. Supa și felul doi se schimbă zilnic și doar platoul este același”, ne explică Ionela.
Clienții punctului gastronomic din Valea Sibiciului stau la mese aranjate pe terasa casei, în aer liber, înconjurați de un peisaj superb. Au șansa să încerce, chiar și numai pentru câteva ore, traiul tihnit și sănătos de la țară. Un meniu complet la punctul gastronomic Casa Gustului costă 60 de lei de persoană.
”Noi ne ocupăm de gătit, de curățenie. În mare parte am învățat unde am lucrat în străinătate dar multe lucruri am deprins de la părinți,de la rudele pricepute în gospodărie. Ne mai experimentăm în timp”, spune spune Ionela Sburlan.
Cristian și Ionela au revenit acasă anul trecut, după ce au lucrat 18 ani în hoteluri și restaurante din străinătate.
”Am fost plecați departe de cei dragi și ne-am întors acasă cu gândul să facem ceva. Am aflat de oportunitatea asta de a face un punct gastronomic local și iată-ne printre primii în zonă la noi”, declară Cristian Sburlan.
Ca să-și poată transforma gospodăria în punct gastronomic, adică local de alimentație publică, familia Sburlan a investit peste 20.000 de lei în lucrări de extindere a casei și terasei.
Câteva luni au durat demersurile pentru obținerea autorizațiilor. Gospodăria unde se poate mânca sănătos se află între Pătârlagele și Colți.