marți, 29 aprilie, 2025

Peste 40 de blocuri din municipiul Buzău, vulnerabile la un seism ca cel din 1977

Peste 40 de blocuri din municipiul Buzău, vulnerabile la un seism ca cel din 1977

Bucurestifm Cutremur 1977
Facebook
Twitter
Email

La 45 de ani după seismul care a distrus mii de vieți, municipiul Buzău are numeroase clădiri care se pot prăbuși în cazul unui cutremur. Mai exact, este vorba de 44 de blocuri de locuințe și case care sunt considerate vulnerabile în cazul producerii unui seism.

Cele mai multe imobile încadrate la categoria celor cu risc de prăbușire la cutremur se află pe strada Cuza Vodă, cea mai veche stradă din oraș. În cazul acestor imobile, Primăria Buzău a anunțat, recent, un program de consolidare a acestora, cu bani europeni.

Totodată, primarul Buzăului, Constantin Toma, a mai anunțat că 20 de blocuri cu risc seismic major vor fi consolidate integral cu bani de la stat. În urma cutremurului din 4 martie 1977, în județul Buzău, s-au înregistrat pagube uriașe. Potrivit presei locale a vremii, aproape 1.900 de clădiri, din mediul urban și rural, au fost distruse complet sau avariate.

În toată țara, seismul din ‘77 a lăsat în urmă 1.578 de morți, peste 11.000 de răniți și alte câteva zeci de mii de oameni fără casă. În total, 35.000 de locuințe s-au făcut una cu pământul. Singura înregistrare a acestui dezastru a fost luată de un magnetofon din sala de concerte a Radioteleviziunii Române.

Un număr de 401 de familii din Buzău au rămas fără adăpost după seara de 4 martie 1977

Singura publicaţie locală din acea perioadă, Viaţa Buzăului, a relatat după câteva zile despre efectele seismului, jurnaliştii săptămânalului cutreierând întregul judeţ pentru a strânge informaţii.

„Au fost dărâmate complet 378 de locuinţe. Toate cele 401 de familii rămase fără adăpost au fost cazate. Au fost deteriorate şi devenite nelocuibile 1.514 locuinţe, 1.752 de familii afectate fiind evacuate şi cazate. Au fost complet deteriorate 21 de adăposturi pentru animale, iar alte 101 au fost avariate. Au fost complet dărâmate 81 de şcoli, grădiniţe şi creşe, iar 222 au fost variate. Două unităţi sanitare au fost complet dărâmate. Cincisprezece instituţii au fost dărâmate şi 72 avariate”, scria jurnalistul Constantin Brăescu, în Viaţa Buzăului.

Pe 4 martie 1977, ora 21 și 22 de minute, s-a produs cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României. Epicentrul a fost în zona Vrancea, la o adâncime de circa 110 kilometri, iar miscarea tectonica a durat 55 de secunde, fiind cea mai puternică din istoria modernă a României.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.