joi, 12 iunie, 2025

Oseminte descoperite într-una dintre încăperile Muzeului Râmnicu Sărat

Oseminte descoperite într-una dintre încăperile Muzeului Râmnicu Sărat

Facebook
Twitter
Email

Mai multe schelete umane au fost descoperite, miercuri, într-o încăpere a Muzeului municipal Râmnicu Sărat, de câţiva muncitori care lucrează la reabilitarea clădirii. Oasele sunt analizate de criminalişti, pentru a stabili provenienţa şi vechimea lor. Poliţia a fost sesizată, în jurul orei 12, cu privire la faptul că, în timp ce se efectuau lucrări de restaurare la Muzeul Municipal Râmnicu Sărat, au fost descoperite mai multe oseminte umane. Este vorba despre trei cranii și câteva oase mai mici.

Din cercetările efectuate de poliţiştii din cadrul Poliţiei municipale s-a stabilit că osemintele au fost găsite în într-una dintre camerele clădirii. În locul respectiv nu au fost găsite obiecte de vestimentaţie, iar osemintele păreau a fi foarte vechi.

Osemintele au fost ridicate în vederea examinării, iar cercetările sunt continuate de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Râmnicu Sărat, în vederea stabilirii cu exactitate a situaţiei de fapt.

Oasele au cel puțin 50 de ani vechime, spun istoricii, însă ar putea data din orice perioadă a existenței Complexului Brâncovenesc, din care face parte aripa care găzduieşte muzeul. În localul muzeului a fost cândva stăreţia Mănăstirii cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, monument istoric de secolul XIX, aflat pe Lista Monumentelor Istorice.

Cel mai important obiectiv al Complexului este Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, ridicată în timpul lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714), alături de Casa Domnească, stăreţia, turnurile şi zidul de incintă, edificate de domnitor împreună cu unchiul său, Mihail Cantacuzino spătarul, între anii 1690-1697, în stilul care s-a impus în arhitectura românească sub numele de „stilul brâncovenesc“.

Autorităţile locale au demarat ample lucrări de restaurare, cu peste cinci milioane de lei, investiţii europene derulate prin Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est Brăila. Astfel, Muzeul Municipal va beneficia de spaţii noi pentru depozitarea bunurilor culturale, de sisteme antiefracţie şi instalaţii pentru controlul microclimatului.

La Complexul Brâncovenesc se fac săpături cu descărcare arheologică, astfel încât turiştii să poată vizita curtea complexului, muzeul şi vechile chilii.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.