Nevoia copiilor de a invata limbi straine trebuie sustinuta
Etapa ideala pentru insusirea unei a doua limbi este copilaria. In primii ani de viata, creierul este maleabil si susceptibil la invatare, datorita plasticitatii sale. Este esential sa inveti o limba intr-o abordare jucausa, deoarece prin joc se incurajeaza o mai buna intelegere a limbii si se creste motivatia celor mici.
Conditia de a comunica si de a interactiona cu lumea continua sa apara si sa se dezvolte, indiferent de contextul pe care il traversam. Invatarea unei limbi straine intr-o lume multilingva este, asadar, o prioritate.
Avantajele cresterii unui copil bilingv
Etapa ideala pentru insusirea unei a doua limbi este copilaria, mai ales pentru invatarea ulterioara. In primii ani de viata, creierul copilului este modelabil si susceptibil la orice tip de invatare, datorita plasticitatii sale, asa cum am mentionat mai sus. Se activeaza un mare proces neuronal care genereaza numeroase conexiuni si, odata cu el, se traduce prin dezvoltarea abilitatilor cognitive, lingvistice, emotionale, sociale si motorii. Familiarizarea cu o a doua limba la o varsta frageda va fi pozitiva pentru invatarea ulterioara. Politica educationala a tarilor din Europa afirma ca studiul limbilor straine este imbogatitor pentru dezvoltarea personala si profesionala, iar legislatia actuala leaga invatarea unei limbi straine de curriculum, punand accent pe insusirea acesteia la o varsta frageda. Unele dintre avantajele invatarii unei limbi straine pentru copil sunt urmatoarele:
-Promoveaza imbunatatirea abilitatilor de comunicare: Oportunitatile de invatare apar intr-un context social prin observatie si imitatie.
-Creste motivatia, astfel incat sa castigi stima de sine si sa-ti imbunatatesti conceptul de sine.
-Se genereaza dezvoltarea unor abilitati precum gandirea critica si creativitatea.
Este esential sa construim aceasta invatare sub o abordare ludica, intrucat prin joc se favorizeaza o mai buna intelegere a limbii si creste motivatia copiilor. Predarea prin metode uneori invechite sau un inceput tarziu in invatare ii impiedica pe copii sa dobandeasca cunostinte in acest scop. Expertii sustin ca competenta comunicativa de calitate intr-o a doua limba este esentiala. Atat metodologia, cat si conceptele trebuie sa fie in continua schimbare. Traim intr-o era tehnologica care ne obliga sa fim la inaltime, iar cu cat incepem sa lucram mai devreme, cu atat rezultatele vor fi mai optime.
Actualul context ne-a aratat cat de mult conteaza sa dobandim noi abilitati, inclusiv invatarea unei limbi straine. Criza de sanatate a implicat si o criza economica. Stim ca in aceste situatii oamenii mizeaza, mai ales, pe formare si pe dobandirea de instrumente care sa le permita sa se reinventeze si sa se confrunte cu dificultati si noi provocari profesionale. Acesta este cazul limbii engleze, de exemplu. Cresterea incontestabila a canalelor de comunicare online ne face mai deschisi si mai conectati la lume. Prin urmare, acum este mai probabil ca cineva sa aiba nevoie sa invete limbi straine pentru a comunica, a studia sau a socializa. Deci nevoia va continua sa existe. Acum, pandemia a avut un impact foarte semnificativ asupra lumii educatiei, nu doar asupra limbilor straine, iar institutiile de invatamant sunt obligate sa se modernizeze si sa se pregateasca pentru a continua sa ofere cunostinte in orice context si cu acelasi calitate mare. Scolile s-au adaptat, inclusiv ilsc.ro, ce a pus la dispozitie cursuri online de limba engleza, dar și limba germana.
Fiintele umane au nevoie de comunicare si socializare. Daca granitele fizice dintre tari sunt la varf de impermeabilitate, lumea online care se desfasoara in fata tinerilor este nelimitata. Comunicarea sau deschiderea se va intampla, facandu-si drum acolo unde poate patrunde mai simplu și mai usor. Colaborarea cu echipe multilingve, in care limba comuna este engleza, va fi din ce in ce mai frecventa. Chiar și in situatia actuala, engleza este una dintre activitatile extracurriculare pe care familiile le considera a fi de „supravietuire” si, prin urmare, este printre acele limbi care a fost studiata chiar și in pandemie.
Virtualul permite multor mai multi oameni sa acceseze continut variat si acesta este cazul educatiei. Etapa pe care o traieste lumea este circumstantiala si nu ar trebui sa dauneze procesului de invatare al copilului. Sunt copii care au un anumit bagaj acumulat. O buna cunoastere a limbii engleze poate face diferenta in viitorul angajare al copiilor nostri. „Cifrele actuale si viitoare ale somajului arata ca copiii si tinerii vor trebui sa se pregateasca mai hotarator pentru un context international care ar putea deveni mai dificil si mai competitiv tot datorita aceleiasi globalzari.
Socializarea este esentiala in invatarea unei limbi in copilarie
Aputea calatori sau nu este un fapt diferential pentru insusirea unei limbi. Poate fi pentru adulti, dar vazand cum virtualul este din ce in ce mai prezent in zilele noastre,a nu calatori nu afecteaza invatarea. In plus, copiii nu au posibilitatea adultului de a face acest lucru asa ca a invata online este cea mai buna optiune de a studia si de a socializa cu copii din alte orase sau chiar tari.
Iata si cateva recomandari pe care le oferim familiilor, copiilor si educatorilor pentru ca relatia cu o noua limba sa fieuna perfecta:
-Atitudinea trebuie sa fie deschisa si pozitiva fata de invatarea limbilor straine, chiar daca mediul sau instrumentele s-au schimbat foarte mult. Invatarea limbilor straine, indiferent de situatie, este inca necesara.
-Trebuie sa existe flexibilitate la noile medii de invatare. Educatia virtuala s-a impus din necesitate, dar a demonstrat si ca, bine gandita, este o alternativa la educatia fata in fata. Suntem capabili sa predam, iar copiii sunt capabili sa invete in lumea virtuala.
-Sprijinul oferit elevilor si familiilor. Procesele de schimbare sunt dureroase si produc disconfort. Sarcina institutiilor de invatamant sau educative este de a oferi sprijin si incredere pentru ca tranzitia sa se realizeze in cel mai bun mod posibil. Trebuie sa fim foarte accesibili pentru ca atat elevii, cat si familiile sa ne transmita ce indoieli si preocupari au, si sa putem comunica evolutia in proces.
La o varsta frageda, fara indoiala, socializarea este esentiala. Mersul la scoala sau la gradinita este o invatare constanta care depaseste cu mult continutul. Cu convietuirea, copiii invata sa traiasca in societate si sa gestioneze emotiile.