O descoperire arheologică impresionantă a avut loc pe lotul Ploiești-Buzău al Autostrăzii Moldovei. Săpăturile au scos la lumină un mormânt princiar, aparținând, după toate probabilitățile, unui războinic din perioda migrațiilor.
Într-o singură noapte, au fost identificate și colectate peste 120 de piese, cele mai multe din aur, încrustate cu pietre prețioase. Cercetarea se va face în secțiile Institutului „Vasile Pârvan” din Capitală. După cercetările arheologice, piesele vor fi expuse publicului.
În etapa realizării studiului de fezabilitate pentru autostrada A7, pe lotul Ploiești-Buzău au fost descoperite patru situri arheologice. Pentru că la vremea respectivă nu avuseseră loc toate exproprierile, cercetările arheologice au continuat după începerea lucrărilor, când au fost identificate alte patru situri.
În unul dintre ele s-a găsit mormântul de războinic, ce datează din secolele IV sau V e.n., pe care specialiștii îl consideră a fi o descoperire arheologică extraordinară.
„Este o descoperire de excepție. Un războinic, om de vază, îngropat cu toate însemnele sociale. S-au descoperit peste 120 de piese, din diverse materiale, din aur sau îmbrăcate în aur, ornamente de șa. Unele sunt descoperiri unicat. Mormântul de războinic este de la începutul epocii migrațiilor”, a declarat dr. Radu Băjenaru, directorul adjunct al Institutului „Vasile Pârvan” din București.
În mormânt a fost descoperit și calul alături de care războinicul a fost înhumat, arme, dar și podoabe. Este vorba, în total, de peste 120 de piese, cele mai multe din aur, încrustate cu pietre prețioase. „Este vorba despre un mormânt de călăreț. Inclusiv capul și o parte din cal au fost descoperite. Lângă, avea o sabie aurită, un pumnal decorat tot cu aur pe defensă. La picioare avea un cazan din bronz. S-a descoperit și tolba cu săgeți, dar și întăritoarele de arcuri decorate, din os. Pe față avea aplicată o mască de aur”, a precizat Silviu Ene, cercetător la Institutul „Vasile Pârvan”.
Din cauza vremii neprielnice, specialiștii de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București au decis să valorifice, într-o singură zi, inventarul scos la lumină, prin prelevarea din teren. Cercetarea obiectelor găsite pe șantierul Autostrăzii Moldovei se va face în secțiile Institutului „Vasile Pârvan” din Capitală. După cercetările arheologice, piesele vor fi arătate publicului, în cadrul unei expoziții. Descoperirea nu va afecta în niciun fel termenele de execuție asumate de constructorii autostrăzii.