E aproape o lună de când a început școala și abia acum au demarat procedurile pentru organizarea licitațiilor, în cadrul programului „Lapte, măr și corn”. Deoarece niciun consiliu local nu a fost interesat, Consiliul Județean Buzău și-a asumat răspunderea pentru derularea programului și în acest an școlar.
În județul Buzău, potrivit estimărilor, programul guvernamental prin care elevii primesc cele trei produse alimentare va deveni funcțional de abia la iarnă.
În cadrul ședinei de săptămâna trecută, Consiliul Județean Buzău și-a asumat răspunderea pentru derularea, și în acest an școlar, a programului „Lapte, măr și corn”. Asta, după ce toate consiliile locale din județ au refuzat să preia această sarcină. Procedurile de organizare a licitaţiilor au fost lansate abia în septembrie, cu doar cinci zile înainte de începeera școlii, după ce Guvernul a publicat modelul documentației de atribuire, esenţial pentru achiziții.
După ce proiectul a trecut de votul aleșilor județeni, urmează ceilalți pași birocratici necesari pentru ca produsele alimentare să ajungă pe băncile elevilor. În prezent, se lucrează la întocmirea documentației pentru demararea achiziției de produse, proces însă destul de anevoios, după cum arată exemplul ulimilor ani. După estimările reprezentanților Consiliului Județean Buzău, în cel mai optimist scenariu, elevii vor găsi pe bănci corn, lapte și măr în luna decembrie.
Conform noilor reglementări anunțate de guvern, limita valorică zilnică pentru fiecare preșcolar sau elev este de 0,70 lei – pentru măr, 1,11 lei – pentru porția de produs lactat și 0,65 lei – pentru porția de produse de panificație.
Dacă mulți copii de la oraș nici nu se ating de aceste produse, pentru numeroși elevi din mediul rural, acesta este micul dejun pe care familia nu îl poate oferi acasă.