Peste 20 de familii care locuiesc pe străzile Fermei și Ticuliță, din satul Căpățânești, racordate la rețeaua de apă a comunei Mărăcineni, sunt nevoite să folosească apă din comerț sau adusă cu bidoanele de la cișmelele vecinilor. Situația este generată de un dop de gheață format pe conductă, în urmă cu circa trei săptămâni.
Problema alimentării cu apă potabilă la abonații de pe străzile Fermei și Ticuliță a apărut pe data de 18 ianuarie. Sunt în jur de 20 de gospodării afectate, după cum indică semnatarii unor sesizări la Primăria comunei Mărăcineni și la Direcția de Sănătate Publică a județului Buzău.
”Am fost împreună cu mai mulți vecini la primărie, unde au verificat dacă e închisă din greșeala și nu era. Am sunat deseori la ei, dar nimic. Am făcut sesizare la DSPJ, în condițiile în care printre cei afectați sunt și familii cu copii mici. De atunci folosim apă plată pentru gătit, spălat, mai ales cei de la casele mai noi, care nu au fântâni sau pompe în curte”, ne-a declarat I.V., localnică din Căpățânești.
Sătenii de pe cele două străzi din Căpățânești cred că vina aparține proprietarului rețelei de apă, administrația comunei, care a îngropat conductele prea aproape de suprafață. Ei spun că înghețul din primul val de frig a ajuns rapid la țevile, cu o grosime de 62 de milimetri, care pleacă din magistrala îngropată sub drumul județean DJ 203K.
Reprezentanții autorității locale din Mărăcineni spun și ei că problema este cauzată de un dop de gheață aflat pe conductă, însă arată spre o parte dintre abonații serviciului de alimentare cu apă ca fiind principalii vinovați. Fostul primar Constantin Dumitru, acum city-manager al Primăriei, spune că multe dintre branșamentele din gospodării au fost lăsate neprotejate și de acolo ar fi plecat dopul de gheață.
Specialiștii primăriei recunosc însă că nu pot rezolva problema. ”Vreau să vă spun că sunt puține gospodării în care nu curge deloc apa. Unele au apă, altele nu. Mulți nu și-au făcut cămine la intrarea țevilor în gospodărie, le au direct în pământ, așa cum le-am lăsat noi după lucrare, și de acolo a pornit înghețul. Eu nu pot să sap acum 300 de metri cât tine rețeaua ca să caut dopul, pentru că e greu de depistat locul în care s-a oprit”, a declarat Constantin Dumitru.
Vestea proastă este că problema furnizării apei potabile la abonații de pe străzile Fermei și Ticuliță va dispărea abia după încălzirea vremii și topirea dopului de gheață. Singura consolare pentru aceștia este că vor plăti mai puțin la factură, întrucât înregistrează consum zero la apa potabilă.