După ce i-a eșuat planul de a transforma o fostă unitate militară într-un penitenciar, primarul localității buzoiene Unguriu a început demersuri pentru a înființa aici un azil. Un an de zile au durat tatonările la Ministerul Justiției, răspunsul fiind negativ. Nu a fost agreată nici varianta înființării pușcăriei în parteneriat cu un dezvoltator american interesat de o astfel de investiție.
Județul Buzău ar fi putut avea acum un penitenciar cu cel puțin 300 de locuri, dotat corespunzător, în care ar fi lucrat aproximativ 30 de buzoieni, la gospodărire sau la întreținere, pe lângă corpul de ofițeri și subofițeri din subordinea Administrației Penitenciarelor. Proiectul a circulat în 2012, timp de un an, între Primăria Unguriu, inițiatorul lui, Consiliul Județean Buzău, intermediarul demersului, Ministerul Justiției și Ministerul Apărării Naționale.
MApN este administratorul celor două unități militare din Unguriu, protecție NBC și depozit arme, desființate în urmă cu peste un deceniu, dar aflate permanent sub pază militară.
”Acolo sunt în total 14 corpuri depozit cu peste 700 metri pătrați suprafață construită, din care utilă fiecare are 650 de metri pătrați. Câteva dintre ele au și rampă, pentru încărcare descărcare. Mai sunt spațiile pentru dormitoare, bucătărie. Sunt și câteva blocuri de locuințe abandonate acum dar în care pot fi amenajate birouri, locuințe pentru personal. Ele sunt în paragină, degradate, pentru că unitatea nu mai funcționează de prin 2006”, spune Gheorghiță Tirizică, primarul comunei Unguriu, aflată la 20 de kilometri distanță de municipiul Buzău, pe Valea Buzăului.
Primarul din Unguriu a făcut primul pas în proiectul său în toamna anului 2012, atunci când a trimis la Ministerul Justiției un memoriu prin care propunea trecerea obiectivului militar aflat în proprietatea publică a statului, din administrarea MApN în subordinea Ministerului Justiției, mai precis Administrației Penitenciarelor.
În urma unei investiții în reabilitarea ansamblului de clădiri și în măsuri de creștere a siguranței, spune primarul buzoian, statul român putea să asigure aici detenția a cel puțin 300 de persoane.
”Ideea mi-a venit tot într-un context politico social în care se discuta despre o posibilă grațiere, de modificare a codurilor penale, de faptul că România ar putea fi amendată pentru că nu oferă spații insuficiente și nici dotările aferente în penitenciare și am zis că am eu soluția: luați obiectivul militar de la Unguriu și transformați-l în penitenciar. Am trimis atunci un memoriu atât la Ministerul Justiției cât și la Ministerul Apărării, cei care sunt proprietari ai acestor două unități militare. Am fost la momentul respectiv împreună cu domnul deputat Scutaru la ministrul Apărării de atunci, în audiență, și a răspuns pozitiv. Le-am spus celor de la Justiție că este păcat să nu dăm o utilitate pentru comunitate și pentru nevoile în sistem la acea perioadă, mai ales că în Buzău nu există un penitenciar . Au zis însă că resping ideea din lipsa sursei de finanțare”, ne-a declarat Gheorghiță Tirizică, primarul din Unguriu.
Parteneriatul Public Privat, a doua variantă. Continuarea articolului, pe adevarul.ro!