duminică, 23 martie, 2025

Învățământul dual, tot mai ofertant. Liceele tehnice din Buzău vor pregăti de cinci ori mai mulți meseriași decât anul trecut

Învățământul dual, tot mai ofertant. Liceele tehnice din Buzău vor pregăti de cinci ori mai mulți meseriași decât anul trecut

Invatamant Profesional Elevi
Facebook
Twitter
Email

Veste bună pentru societățile comerciale din județul Buzău, care, în ultimii ani, cse confruntă cu o criză acută de persoane calificate. Din toamnă, odată cu începerea noului an școlar, șase licee cu profil tehnic din județ vor pregăti 254 de tineri pentru 14 specializări, la mare căutare pe piața muncii. Parcatic, începând cu noul an școlar, vor fi de cinci ori mai mulți elevi pregătiți în învățământul de tip dual.

În ultimii ani, piața forței de muncă se confruntă cu o lipsă acută de persoane calificate în diferite domenii tehnice. Criza forței de muncă a schimbat oferta educațională, așa că, din această toamnă, în județul Buzău, numărul de locuri pentru învățământul dual va fi de cinci ori mai mare decât anul trecut. Astfel, vor fi create nu mai puțin de 254 de locuri în șase licee, față de 54 de locuri în trei licee, cum se întâmpla până acum.

Meseria de sudor, de exemplu, este o profesie  la mare căutare pe piața muncii din județul Buzău, dar și la nivel național. Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu” din Buzău este singura unitate de învățământ din județ care pregătește tineri pentru această specializare. După cei trei ani de școalăp, tinerii vor fi angajați la două mari societăți comerciale din municipiul Buzău.

Unul dintre liceele care și-a crescut oferta pentru învățământul dual este și Liceul Tehnic Buzău. Astfel, începând cu anul școlar 2023-2024, elevii se pot pregăti și pentru meseria de tinichigiu vopsitor-auto și eletromecanic utilaje și instalații industriale, pe lângă specializările deja existente, la fel de căutate pe piața muncii.

Absolvenţii de gimnaziu, interesați de sistemul de învățământ dual, vor semna un contract individual de pregătire practică cu operatorul economic și școală, contract care se transformă în contract individual de muncă după absolvirea şcolii profesionale. Pe parcursul studiilor, elevii vor avea o serie de beneficii.

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Buzău, pentru anul școlar 2023-2024, cele 254 de locuri vor fi distribuite în trei licee din municipiul Buzău, respectiv Liceul Tehnic, Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil” și Liceul ”Dimitrie Filipescu”, precum și în trei licee din municipiul Râmnicu Sărat, respectiv Liceul Tehnologic Economic, Liceul Tehnologic „Victor Frunză” și Liceul Tehnologic „Traian Săvulescu”.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.