vineri, 17 ianuarie, 2025

Iarna neobișnuită pune în pericol culturile agricole însămânțate în toamnă

Iarna neobișnuită pune în pericol culturile agricole însămânțate în toamnă

Facebook
Twitter
Email

Avertisment din partea agricultorilor! Iarna neobișnuit de caldă și secetoasă pune în pericol culturile de cereale însămâmânțate în toamnă. Semne rele au apărut deja. Grâul are tulpini de numai cinci centimetri iar de Bobotează, spun agricultorii, trebuia să fie de două ori mai înalt. Culturile sunt prea firave iar un eventual îngheț le-ar putea distruge în proporție de 50 la sută.

Ștefan Tudorie este proprietar de terenuri agricole în comuna Mărăcineni, județul Buzău. În toamnă a semănat grâu pe jumătate din terenuri însă crede că va avea o recoltă slabă, la vară, din cauza vremii. Plantele s-au dezvoltat insuficient și sunt extrem de vulnerabile la o răcire bruscă a vremii.

”Riscul este de înjumătățire a recoltei mai ales dacă este ger în următoarele zile. După cum se vede, planta este formată în bine, cu rădăcină, însă nu are înălțimea pe care trebuia să o aibă ca în alți ani, din cauza lipsei de precipitații. Acum, la început de ianuarie, trebuia să fie mare și, cum spunem noi, abia trebuia să se vadă cioara”, declară Ștefan Tudorie.

Proprietarii de terenuri cultivate în toamnă spun că vor avea pierderi și de 50 la sută, dacă iarna își va intra brusc în drepturi.

”Dacă vin înghețurile care se anunță, degeră toate culturile însămânțate astă-toamnă și nu o să mai fie un al la fel de bogat ca cel de anul trecut”, spune Constantin Dumitru, primar în Mărăcineni.

”Practic avem deficit de apă în sol. Avem de-a face cu stresul termo-hidric la nivelul plantelor. Ar fi periculos dacă ar ploua pentru că ar crea fenomenul de pojghiță și ar duce la asfixierea plantelor în sol. Bine ar fi să avem mai întâi ploi apoi căderi line de zăpadă, ca să se formeze acea plapumă peste plante ca acestea să poată să vegeteze peste iarnă”, declară Costel Vânătoru, cercetător în horticultură.

Culturile de cereale însămânțate în toamnă sunt vulnerabile nu numai din cauza secetei, ci și a rozătoarelor care pot ajunge mai ușor la plantele neprotejate de stratul de zăpadă.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.