GreenGroup, lider european în economia circulară, a lansat primul raport de sustenabilitate integrat, care reflectă angajamentele și performanțele celor 11 companii din grup, active în domeniile reciclării, serviciilor de mediu, OIREP și managementul deșeurilor.
GreenGroup raportează voluntar conform cerințelor Standardelor Europene de Raportare de Sustenabilitate (ESRS), oferind transparență și detalii despre impactul său în tranziția către o economie circulară. Documentul integrează rezultatele activităților din România, Lituania și Slovacia, ilustrând modul în care fiecare companie din grup contribuie la acest obiectiv comun.
De la înființarea sa în 2002, GreenGroup a devenit un lider în industria reciclării, procesând anual peste 350.000 de tone de deșeuri și având o echipa de peste 2.200 de angajați dedicați economiei circulare.
Constantin Damov, Președinte GreenGroup a declarat: ”GreenGroup se afirmă drept un lider vizionar în implementarea principiilor economiei circulare. GreenGroup nu doar că procesează anual sute de mii de tone de deșeuri, ci contribuie în mod activ la fundamentarea unei economii axate pe reutilizarea eficientă a resurselor, diminuarea poluării și conservarea mediului.
Fiecare tip de material reciclat, fie că este vorba de plastic, sticlă, echipamente electrice sau deșeuri industriale, este reintegrat într-un circuit sustenabil, reducând nevoia de resurse primare și consolidând dezvoltarea durabilă.”
Obiective clare pentru 2026 pentru cei trei piloni ESG:
Protecția mediului (Pilonul E)
GreenGroup investește în soluții durabile care reduc impactul asupra mediului:
Transformarea deșeurilor: Diversificarea categoriilor deșeurilor PET reciclate cu 20% și reducerea deșeurilor generate în procesul de reciclare cu 10%.
Recircularea resurselor: Creșterea utilizării apei recirculate în procesul de producție de la 5% la 20% și achiziția exclusivă de ambalaje din surse responsabile.
Reducerea emisiilor de carbon:
Neutralitatea emisiilor de CO2 asociate consumului de energie electrică prin energie regenerabilă și reducerea consumului anual de utilități cu 3%.
Prevenirea poluării: Obiectiv zero incidente de poluare, prin măsuri proactive și monitorizare continuă.
Responsabilitate față de comunitate și angajați (Pilonul S)
Siguranța muncii: Obiectiv de zero accidente și utilizarea 100% a echipamentelor de protecție.
Respectarea drepturilor omului: Promovarea unui mediu de lucru bazat pe respect și egalitate, fără încălcări ale drepturilor omului.
Guvernanță și etică (Pilonul G)
Conformitate etică: Investigarea tuturor sesizărilor și menținerea unui nivel zero al cazurilor de neconformitate etică.
Transparență în conducere: Declarații anuale de conflict de interese pentru toți membrii top managementului.
Raportul evidențiază realizările semnificative ale diviziilor sale și impactul asupra economiei circulare.
Așa cum a rezultat și din analiza de dublă materialitate realizată pentru elaborarea raportului de sustenabilitate, toate impacturile materiale ale GreenGroup referitoare
la subiectul Economie Circulară sunt impacturi pozitive și anume: reducerea cantității de deșeuri nereciclate și sprijinirea dezvoltării infrastructurii de reciclare a deșeurilor.
GreenTech: Lider european în reciclarea PET-urilor, cu o capacitate de reciclare de 150.000 de tone de deșeuri sticle PET, este și unul din cei mai mari producători de materiale reutilizabile, cum ar fi fulgi PET, bandă PET și granule rPET, sprijinind tranziția către ambalaje sustenabile (bottle to bottle) și textile folosite în industria auto, construcții sau igienice.
Ca parte a extinderii GreenGroup în Slovacia și Lituania din 2019, GreenTech deține fabrici de reciclare PET: GreenTech Baltic și GreenTech Slovacia.
GreenGlass: Reciclează peste 200 de milioane de sticle post -consum anual, transformându-le în cioburi de sticlă cu un grad de puritate de 99,99%, utilizate pentru fabricarea de noi sticle și reducând emisiile de CO₂.
GreenWEEE, având o capacitate de tratare de 140,000 tone și 3 fabrici, două la Buzău și una la Câmpia Turzii, reciclează deșeuri electrice și electronice (DEEE) cu o rată de recuperare de 93%, iar materialele reciclate sunt reintroduse ulterior în economie, transformate în noi obiecte.
Verdum: acționează ca un „one-stop shop” pentru companiile mari, oferind soluții personalizate de gestionare a deșeurilor industriale direct în fabricile clienților, direcționând materialele reciclabile către reutilizare și promovând un model „zero waste to landfill”.
GreenResources: un actor cheie în implementarea responsabilității extinse a producătorilor (OIREP), ce susține companiile în gestionarea eficientă a deșeurilor de ambalaje.
SIGAD: oferă soluții de raportare și gestionare a deșeurilor printr-un sistem ERP integrat, care simplifică raportarea parametrilor de mediu și monitorizează impactul ambalajelor. SIGAD permite gestionarea datelor de mediu pentru 100.000 de produse și monitorizează impactul asupra mediului al ambalajelor pentru a asigura conformitatea cu cerințele de reglementare și pentru a reduce amprenta ecologică a clienților.
Expert Cleaning: oferă servicii de curățenie și întreținere a clădirilor pentru marii operatori industriali din România, în peste 100 de locații din țară.
ECSO Lituania: reciclează materialelor plastice și produce peleți de înaltă calitate. Printr-un proces riguros de sortare, spălare, măcinare și topire, ECSO asigură peleți reciclați pentru industrii variate, economisind resurse virgine și energie.
Žalvaris Lituania: gestionează deșeurile periculoase și nepericuloase, inclusiv deșeuri din industria auto și de întreținere, precum baterii, uleiuri, filtre și alte componente. Žalvaris colectează, procesează și reciclează o mare parte a acestor materiale, contribuind la reducerea poluării și la producerea de energie din deșeuri și este membră a Pactului Global al Națiunilor Unite.
GreenGroup înseamnă mai mult decât reciclare –Fiecare tonă de material reciclat este o victorie împotriva poluării, o oportunitate pentru inovare și un pas înainte în tranziția către un model economic sustenabil.
Proiectele educaționale, precum atelierele pentru elevi sau campaniile de conștientizare, creează o generație informată, gata să adopte practici sustenabile. Parteneriatele cu autoritățile locale și organizațiile non-guvernamentale facilitează accesul la infrastructuri moderne de reciclare, integrând economia circulară în viața de zi cu zi.
Raportul este o oglindă a performanțelor și provocărilor grupului, dar mai ales o hartă a viitorului pe care GreenGroup îl construiește alături de parteneri, clienți și comunități.
Raportul poate fi vizualizat pe pagina oficială GreenGroup.
https://www.green-group-europe.com/ro
Despre GreenGroup
GreenGroup este lider european în economia circulară, cu o experiență de peste 22 de ani în domeniu. Cu investiții de peste 200 milioane de euro și o cifră de afaceri consolidată de 180 milioane de euro pentru anul 2023,
GreenGroup oferă un spectru complet de servicii, de la colectarea deșeurilor până la reciclarea și transformarea acestora în materiale noi și valoroase pentru noi industrii. Companiile GreenGroup oferă, de asemenea, servicii de mediu, OIREP și waste management.
GreenGroup are o prezență regională în CEE, fiind compus din 11 companii situate în România, Lituania și Slovacia, și ocupă o poziție de lider pe piața europeană în reciclarea PET-urilor și producția de fibre de poliester, bandă PET și rPET. În plus,
GreenGroup joacă un rol esențial în reciclarea echipamentelor electrice și electronice, a deșeurilor de sticlă și în gestionarea deșeurilor industriale. Din 2016, acționariatul majoritar este deținut de Abris Capital Partners, unul dintre cei mai importanți investitori de capital privat din Europa Centrală, ceea ce a consolidat și mai mult poziția strategică a GreenGroup pe piața europeană.