marți, 18 martie, 2025

Ghidul utilizatorului pentru alegerea unui sistem de filtrare a apei

Ghidul utilizatorului pentru alegerea unui sistem de filtrare a apei

Screenshot 20250225 111155 Gmail
Facebook
Twitter
Email

Dacă ar fi să numești primul element de care sănătatea ta este mai mult decât dependentă, care ar fi acela? Pentru că dacă răspunsul tău este apa, ai perfectă dreptate. Instalația de apă este vitală pentru calitatea acesteia, dar și cum este ea filtrată sunt caracteristici care impactează enorm de mult calitatea vieții. Astfel, avem pentru tine un ghid în care îți vom explica tot ce trebuie să știi despre alegerea, instalarea și întreținerea unui sistem de filtrare a apei.

Testarea apei

Înainte de a merge în magazin în căutarea unui filtru, trebuie să identifici care este de fapt problema pe care trebuie să o și rezolvi, dar și să o previi pe viitor. Fiecare zonă geografică se confruntă cu diferite grade de duritate a apei sau folosește soluții variate pentru a trata și filtra apa.

Astfel, înainte de a lua o decizie, ești nevoit să faci niște teste pentru că dacă apa din instalația ta prezintă dezechilibre, trebuie să știi foarte clar care sunt acestea. Prin urmare, iată care sunt testele pe care le poți face:

 

  • Nivelul de duritate – Ceea ce te interesează când vine vorba de acest criteriu este viteza și modul în care apa favorizează depunerile de calcar. Această “afecțiune” nocivă dăunează atât instalațiilor, cât și electrocasnicelor, dar și sănătății celor care intră în contact cu o apă dură. Pentru a identifica dacă apa din instalația ta este prea dură, urmărește conținutul de calciu și magneziu. Acestea favorizează depunerile de sedimente.
  • Nivelul de impuritate – Încă un criteriu extrem de important pe care trebuie să îl ai în vedere este cantitatea de particule de nisip, rugină sau alte sedimente care deteriorează instalațiile sanitare. 
  • Nivelul de contaminare – Apa din instalații poate conține bacterii, pesticide, substanțe chimice sau toxice, iar dacă bănuiești că acest lucru s-ar întâmpla și cu apa din instalația ta, ar trebui să faci testele necesare.
  • Semne olfactive – Primele semne ale unei ape care cu siguranță are nevoie de intervenția ta este mirosul neplăcut care se menține pentru o perioadă îndelungată. Mai mult decât atât, dacă gustul apei este unul neplăcut, ar trebui să te oprești imediat din consum și să identifici problema.

 

Ce tip de filtru să alegi

De multe ori, chiar și fără să fie efectuate teste în prealabil, cu siguranță trebuie să montezi instalațiilor tale un filtru anticalcar. Este benefic pentru prevenția depunerilor, dar mențin și echipamentele scumpe funcționale pe termen lung. De acest lucru beneficiază cel mai mult sistemul de încălzire centralizat, boilerele, fierbătoarele și obiectele electrocasnice.

Cu toate acestea, filtrul anticalcar nu este singurul care îți va rezolva problemele. Pentru nisip și rugină, va trebui să folosești un filtru de sedimente. Filtrul cu cărbune activ ajută foarte mult la eliminarea mirosurilor, iar o statie de dedurizare apa poate fi soluția ideală pentru eliminarea calciului și magneziului care formează depuneri.

Concluzie

Alegerea unui sistem de filtrare a apei depinde de specificul apei din locuința ta și de nevoile tale individuale. Fie că optezi pentru un filtru anticalcar sau pentru o stație de dedurizare, beneficiile sunt semnificative. Un sistem bine ales și întreținut corespunzător îți va asigura o apă mai curată, o locuință protejată și un consum mai eficient de resurse.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.