marți, 8 iulie, 2025

FOTO Usturoiul-gigant Danubius, creat la Buzău, cucerește piețele din țară. Este răspunsul românesc la produsele de import

FOTO Usturoiul-gigant Danubius, creat la Buzău, cucerește piețele din țară. Este răspunsul românesc la produsele de import

Usturoi Tractoare Agro (5)
Facebook
Twitter
Email

Cel mai nou soi de usturoi românesc, Danubius, este cât o ceapă de mare, arată la fel de bine ca cel de import, dar păstrează gustul intens și iuțeala specifică soiurilor locale. A fost creat de cercetătorii Băncii de Gene din Buzău, la cererea unui fermier din zona Râmnicu Sărat. Din această vară, peste 20 de tone de usturoi Danubius vor ajunge în magazinele din toată țara.

Valentin Jecu, cel mai mare cultivator de usturoi din județul Buzău, recoltează în această perioadă noul soi, rezultat din îmbunătățirea usturoiului Benone. Cultura se întinde pe trei hectare, în comuna Râmnicelu, patria usturoiului.

„Acesta este noul soi de usturoi, Danubius. Este primul an când îl avem în cultură. Este exclusiv creația Băncii de Gene de la Buzău. După cum puteți vedea, este un usturoi foarte frumos, cu o capacitate de producție foarte bună”, spune Valentin Jecu.

Usturoi Tractoare Agro (6)

Din acest an, gospodinele vor avea toate motivele să caute usturoiul Danubius. Noul soi se remarcă atât prin aspectul comercial – cu căței mari, comparabili cu cei ai usturoiului de import –, cât și prin aroma intensă, apreciată în bucătăria tradițională.

„Are un gust dulce-acrișor, iute. După cum puteți vedea, cățelul de usturoi este destul de mare și ușor de curățat. Am venit în întâmpinarea gospodinelor, ușurându-le munca”, declară fermierul din Râmnicelu.

Usturoi Tractoare Agro (1)

Principala calitate a noului soi este tulpina fermă, care permite recoltarea mecanizată. Astfel, în locul unei echipe numeroase de muncitori – greu de găsit în această perioadă – usturoiul poate fi recoltat de doar două persoane: tractoristul și operatorul utilajului.

„Era nevoie de mulți muncitori. Prima dată trebuia scos, apoi dus în hală, tăiate cozile și pus în lădițe. Așa, utilajul acesta face toate acele lucruri pe care le făceau oamenii”, spune Alin, tractorist.

Usturoi Tractoare Agro (3)

Fermierul din Râmnicelu se așteaptă la peste 20 de tone de usturoi Danubius, de pe cele trei hectare plantate în primăvară. Noul soi a rezistat bine la secetă. După recoltare, usturoiul este adus în fermă, unde este pregătit pentru livrare către magazine.

„A fost recoltat, sacul umplut, se descarcă în cupa tractorului și apoi merge la uscat. Îl aducem din câmp, îl lăsăm la uscat două-trei zile, după care îl pregătim și îl punem în lăzi”, explică Valentin Jecu.

Usturoi Tractoare Agro (2)

Valentin Jecu mizează în ferma sa exclusiv pe soiuri românești, cultivate în colaborare cu cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Gene de la Buzău. Râmnicelu, Benone și Danubius sunt doar câteva dintre ele.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.