duminică, 16 noiembrie, 2025

FOTO Bogățiile toamnei, la un loc. Târgul de la Buzău adună legume, fructe, preparate tradiționale și artizanat

FOTO Bogățiile toamnei, la un loc. Târgul de la Buzău adună legume, fructe, preparate tradiționale și artizanat

Toamna Buzoiana (4)
Facebook
Twitter
Email

Fructe și legume proaspete, must stors pe loc, brânzeturi după rețete vechi și bucate tradiționale, așa arată, zilele acestea, târgul „Toamna Buzoiană”. Zeci de producători își etalează aici roadele sezonului, iar cumpărătorii nu lipsesc, chiar dacă prețurile sunt ceva mai ridicate decât în piețele obișnuite. Până duminică seara, vizitatorii se pot bucura nu doar de bunătățile locale, ci și de muzică populară și voie bună.

Producătorii au venit cu de toate. Găsim legume și fructe de sezon, dar și preparate tradiționale din carne și lapte, aduse de fermieri din zona de munte a Buzăului.

„Avem de toate, șunculiță de porc, salam, șuncă, cașcavea. Toate sunt naturale, iar aici avem și noi un preț mai bun”, spune Andreea Bercaru, producător din Beceni.

Toamna Buzoiana (9)

„Am cumpărat brânză și cașcaval afumat, cârnați de oaie și un piept afumat foarte bun. Produse tradiționale care merită. Am dat 92 de lei, cred că e un preț acceptabil”, spune un client.

Din târgul de toamnă nu lipsesc nici ceapa roșie de Buzău sau usturoiul cultivat lângă Râmnicu Sărat, vândut cu 20–25 de lei kilogramul.

„Este soiul autohton de Râmnicelu, dar am introdus și unul de toamnă, cultivat pe vremuri de bătrâni. Nu rezistă peste iarnă, ține mai puțin, dar e foarte gustos”, explică Valentin Dinu, producător din Râmnicelu.

Vlcsnap 2025 09 20 12h39m42s794

Standurile viticultorilor sunt mai bogate ca în alți ani, iar concurența e mare. Fiecare încearcă să-și atragă clienții cu struguri de soi, vinuri și must proaspăt.

„Vrem să rupem gura târgului cu struguri red globe, altoiți și plantați de noi, cu must dulce și soiuri ca fetească, otonel sau merlot. Anul ăsta, la Breaza, nu a prea plouat și strugurii au ieșit mai dulci ca de obicei”, spune Aurora Duca, viticultoare din Breaza.

Prețurile sunt pe măsura calității. Castraveții ajung la 7 lei kilogramul, roșiile la 5 lei, iar ardeiul gras între 4 și 7 lei.

„Clienții spun uneori că sunt cam scumpe, dar sunt și oameni care înțeleg munca din spatele acestor produse”, spune Adelin Corbu, legumicultor din Limpeziș.

„Sunt și de calitate, nu ca în piață. Aici merită fiecare ban”, adaugă un cumpărător.

Toamna Buzoiana (1)

La târg, strugurii costă între 6 și 12 lei, mustul proaspăt se vinde cu 5 lei paharul sau 10 lei litrul. Pe lângă produse, vizitatorii se pot opri și la terase: un ciolan afumat costă 10 lei suta de grame, cârnații de Pleșcoi 12 lei porția, iar un mititel la jar, de 90 de grame, este 7 lei.

„Am început cu ciolane rotisate și la cuptor, sarmale, varză, ciorbă de burtă, fasole. Mâine facem varză la plită și pomana porcului”, spune Chef Cristi Ice.

Intrarea la „Toamna Buzoiană” este liberă. Până duminică, vizitatorii pot cumpăra produse proaspete și sănătoase direct de la producători și se pot bucura de spectacolele de muzică populară din fiecare seară.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.