Este concluzia Direcţiei de Sănătate Publică Buzău după analizele efectuate în primăvară. Deși în prima parte a anului, nu s-au înregistrat cazuri de intoxicaţie acută cu nitriţi, riscul există. Cei mai expuşi sunt copiii sub trei ani, dar şi adulţii, care se pot îmbolnăvi de aşa-numita “boală a apei”.
Un raport dat publicității de inspectorii de sănătate publică din Buzău a scos la iveală o situație alarmantă: apa fântânilor din 13 comune din judeţ are concentraţii mari de nitraţi, amoniu şi nitriţi, dar si bacili coli, E-coli, şi enterococi.
Este vorba de comunele Amaru, Brăeşti, Buda, C.A. Rosetti, Florica, Largu, Mihăileşti, Odăile, Racoviţeni, Ruşeţu, Scutelnici, Ţinteşti şi Ziduri. De vină este faptul că dezinfecţia apei fântânilor şi igienizarea generală a acestora se fac ocazional, fără a se respecta prevederile legale.
Același raport al DSP Buzău relevă o altă situație ingrijoratoare. O treime din populația județului nu este racordată la rețeaua de distribuție a apei potabile.
Desi în prima parte a anului, nu s-au înregistrat cazuri de intoxicaţie acută cu nitriţi, riscul există, cei mai expuşi fiind copiii sub 3 ani, dar şi adulţii, care se pot îmbolnăvi de aşa-numita „boală a apei”.