miercuri, 22 mai, 2024

VIDEO Anomalie climatică. Din cauza căldurii, plantele se comportă ca pe timpul primăverii

VIDEO Anomalie climatică. Din cauza căldurii, plantele se comportă ca pe timpul primăverii

Facebook
Twitter
Email
Buzoienii au şansa să vadă, la mijlocul lui noiembrie, liliac, trandafiri sau crizanteme înflorite. Plantele care în mod normal se ofileau cel mai târziu la mijlocul lui octombrie îşi etalează petalele intens colorate în grădinile de pe lângă blocuri. Meteorologii confirmă anomaliile climatice din această perioadă și spun că valorile termice sunt crescute cu cel puțin 12 grade față de maximele multianuale.

Stația meteo de la marginea orașului Buzău a înregistrat pe timpul nopții 18,4 grade Celsius iar în cursul zilei valorile au atins 21 de grade Celsius. Sunt temperaturi neobișnuit de mari chiar și pentru specialiștii care monitorizează continuu valorile termice din țara noastră.
 
Valorile termice nefirești de mari au provocat intrarea în vegetație a unor plante care în mod normal nu ar fi rezistat la limita pragului de îngheț. Înflorirea târzie a unor plante nu este văzută cu ochi buni de horticultori, care spun că astfel de fenomene pot provoca pagube în agricultură.
 
”Efectul asupra plantelor se vde de la an la an. Perioada de repaus a plantelor se prelungește foarte mult către iarnă iar în primăvară toate fazele de vegetație  se derulează într-un interval de timp mult mai scurt și din această cauză și polenizarea este deficitară. La pomii fructiferi, dacă înfloresc a doua oară în toamnă, cum e la corcoduș de exemplu, în primăvară numărul de flori și implicit producția obținută va fi mai mic”, a declarat Floarea Burnichi, cercetător la stațiunea legumicolă din Buzău.
 
Medicii psihiatrii avertizează că organismul uman este foarte stresat din cauza temperaturilor primăvăratice.
 
Potrivit unor măsurători realizate pe durata a o sută de ani, media temperaturii la Buzău a crescut  cu 0,8 grade Celsius într-un secol.
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

Ce este detartrajul?

Detartrajul este o procedură stomatologică non-invazivă, menită să îndepărteze placa bacteriană și tartrul (depunerile calcificate) de pe suprafața dinților și de sub gingii. Această procedură