Au fost momente tensionate, luni dimineață, la protestul cadrelor didactice și nedidactice din județul Buzău, organizat în fața sediului Prefecturii. Sindicaliștii și-au îndreptat nemulțumirile mai ales către liderii lor naționali și locali, pe care îi acuză de trădare.
Cu toate că după negocierile de duminică dintre liderii sindicatelor din educație și reprezentanții Guvernului erau semnale clare că de a doua zi nu vor mai avea loc acțiuni de protest iar greva în școli va înceta, luni dimineață, în municipiul Buzău, câteva sute de sindicaliști buzoieni au ieșit din nou în stradă.
Într-un număr evident mai mic față de săptămânile trecute, protestatarii adunați în fața Prefecturii Buzău și-au exprimat nemulțumirile, în special, față de liderii naționali și locali ai sindicatelor din învățământ.
În momentul în care Ion Dobre, liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar (SIP) Buzău, le vorbea dascălilor despre propunerea Guvernului privind majorarea salariilor în educație, mai multe persoane aflate în mulțime vociferau iar unii cereau „curățenie în sindicate”.
Cei mai nemulțumiți au rămas angajații din categoria personal nedidactic. Ei spun că ar dori să rămână în grevă, deoarece majorările propuse de Guvern în cazul lor sunt de-a dreptul sfidătoare.
Potrivit liderilor locali de sindicat, la orele dimineții, în județul Buzău, numărul profesorilor care au rămas în grevă a scăzut la jumătate față de marțea trecută.
La orele prânzului, liderii sindicatelor naționale din Învățământ au anunțat oficial că greva generală din școli se suspendă, semn că cei mai mulți profesori s-au declarat mulțumiți cu ultima ofertă a Guvernului.
Ordonanța de Urgență adoptată luni de Guvern prevede că profesorii vor avea în medie 1.300 de lei, brut, în plus la salariu, iar 400 de lei brut vor primi cei din categoria personalului nedidactic.
Totodată, salariul debutantului din învățământ pornește de la salariul mediu brut pe economie, iar creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă va fi aplicată de la 1 ianuarie 2024.