În urma cutremurelor recente, la Rezervația Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari, județul Buzău, un vulcan stins a fost reactivat. Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari și Pâclele Mici, monumente ale naturii, se află la 30 de kilometri de municipiul Buzău, în nordul comunei Berca.
„Rezervația este mai bogată cu un vulcan, la Pâclele Mari, unul dintre acei vulcani pe care îl credeam mort a început să arunce din nou cu putere noroi la suprafață”, a declarat custodele Rezervației Dumitru Roșu.
Vulcanii noroioşi sunt movile conice, asemenea unor pâlnii cu vârful în sus, care se formează la suprafaţa pământului, prin erupţia gazelor naturale care-şi croiesc drum de la adâncimi de circa 3.000 de metri spre suprafaţa pământului, printr-un strat de sol argilos, în combinaţie cu pânza freatică.
Erupţia unui astfel de vulcan formează la suprafaţă conurile prin întărirea noroiului în contact cu aerul. Noroiul venit din adâncurile pământului este foarte lichid, motiv pentru care conurile au înălţime mică.