Pe durata avertizărilor meteorologice și hidrologice cod portocaliu care vizează o mare parte a teritoriului României, inclusiv județul Buzău, Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției a fost activat, începând cu ora 15.00, la sediul Instituției Prefectului.
Un prim eveniment a fost semnalat pe DN 10, în Lunca Cislăului, unde circulația auto a fost întreruptă din cauza apei și aluviunilor. La fața locului intervin echipaje de la Drumuri Naționale, ISU Bz și IPJ Bz.
Două autospeciale, trei motopompe și o barcă acționează la Viperești. În paralel, două autospeciale și trei motopompe acționează la Tisău. În ambele zone, apa curge în continuare de pe versanți, misiunea principală fiind de salvare a persoanelor. În sprijin sunt și serviciile de voluntari ale primăriilor.
La Tronari acționează și 20 jandarmi montani. De asemenea, ISU Buzău a crescut capacitatea operațională nivel 3 alertă portocalie, fiind chemați și pompieri din turele libere, în vederea suplimentarii forțelor din teren.
La Valea Caprei, în comuna Tisău, șase case sunt izolate, cu 12 persoane, pe malul drept al Nișcovului. Șapte punți pietonale au fost distruse. Potrivit Prefecturii, nu se impun măsuri de evacuare, persoanele fiind în siguranță.
Conform Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul 31 mai, ora 15.00 – 1 iunie, ora 10.00, în cea mai mare parte a Munteniei și Dobrogei, nordul Olteniei, jumătatea de sud a Moldovei, precum și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, va ploua torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 40…50 l/mp și pe arii restrânse 60…80 l/mp.
În special în estul și sud-estul țării vor fi vijelii, grindină de medii și mari dimensiuni și frecvente descărcări electrice.
De asemenea, hidrologii au emis un cod portocaliu valabil în intervalul 31 mai, ora 16:00 – 1 iunie, ora 24:00, pentru mai multe râuri din jumătatea sudică a țării, inclusiv Buzăul – bazinul superior şi afluenţii din bazinul mijlociu (judeţele Braşov, Covasna şi Buzău), unde se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE APĂRARE.