vineri, 13 decembrie, 2024

Cerbul salvat de jandarmii buzoieni a fost botezat. A primit numele unui domnitor

Cerbul salvat de jandarmii buzoieni a fost botezat. A primit numele unui domnitor

Facebook
Twitter
Email

Starea de sănătate a cerbului salvat săptămâna trecută de jandarmii din orașul Nehoiu, județul Buzău, s-a îmbunătăţit după ce a primit antibiotice. Cornuta este îngrijită de de două angajate ale Jandarmeriei Buzău, sub îndrumarea unui medic veterinar.

Medicamentele au fost cumpărate din banii jandarmilor, iar hrana este asigurată de către reprezentanţii unui ocol silvic.

”După cinci zile de îngrijiri medicale acordate cu pasiune de colegele noastre Beatrice și Ana, sub coordonarea medicului veterinar Valentin Doană, starea de sănătate a cerbului înregistrează o evoluție bună, astăzi reușind să pună pentru prima dată pe pământ piciorul rănit”, este anunțul jandarmilor buzoieni postat pe pagina de Facebook a instituției.

Din mesajul jandarmilor aflăm că plăgile infectate au fost drenate, i-au fost administrate antibiotice și antiinflamatoare și, pentru a ajuta organismul să se recupereze, a fost deparazitat și vitaminizat. Toate costurile medicamentelor folosite sunt acoperite din sumele de bani donate de jandarmii buzoieni.

Cerbul fost vizitat permanent de reprezentanții Gărzii forestiere și ai Ocolului Silvic Siriu, cărora le mulțumim pentru hrana pusă la dispoziție. Între timp, animalul salvat de jandarmi a fost botezat.

”Am căutat un nume adecvat prestanței sale, cu o semnificație aparte, astfel că ne-am hotărât: Ghica! Un nume românesc, nobil, de domnitor, ceea ce reprezintă acest animal în pădurile țării noastre!”, scriu jandarmii buzoieni.

Săptămâna trecută, jandarmii Postului Montan Nehoiu au fost sesizaţi de către administraţia publică locală din comuna Gura Teghii în legătură cu faptul că într-o zonă abruptă de pe albia unui pârâu din localitate se află un cerb rănit la un picior, care nu poate ieşi din râpă.

Jandarmii împreună cu voluntari şi reprezentanţi ai fondului cinegetic s-au deplasat de urgenţă în zonă, fiind căutate soluţii pentru eliberarea animalului. Starea cerbului precum şi gabaritul acestuia, estimat la peste 300 de kg, au făcut ca intervenţia să fie una extrem de dificilă.

Jandarmii au luat legătura cu un medic veterinar din Buzău care a participat voluntar la operaţiunea de salvare. Astfel, animalul a fost tranchilizat, iar după evaluarea stării medicale s-a constatat că cerbul are o leziune circulară în zona unui picior din faţă.

„În această situaţie, medicul veterinar, care a participat voluntar la actiune, a apreciat că este necesară transportarea animalului în municipiul Buzău pentru efectuare unui tratament adecvat, întrucât, dacă ar fi fost eliberat în mediul natural nu ar fi avut şanse de supravieţuire. Având în vedere aceste aspecte, la propunerea reprezentanţilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Buzău, cu acordul tuturor părţilor implicate, cerbul a fost transportat cu autocamioneta pusă la dispoziţie de Primăria Gura Teghii către municipiul Buzău”, se mai arată în comunicatul remis de IJJ Buzău.

Acesta a fost adăpostit la Baza Sportivă a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Buzău, unde a fost supus unei intervenţii chirugicale şi tratat de către medicul veterinar care a participat la intervenţie. Cerbul va fi eliberat în mediul natural.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.