Dacă te-ai gândit să intri în lumea afacerilor și ai în vedere deschiderea unui mic magazin, trebuie să ai, de la început, o imagine clară asupra costurilor inițiale. Cheltuielile reale variază în funcție de tipul afacerii, de dimensiunea spațiului utilizat și, nu în ultimul rând, de locație.
Și, cum orice business nou este diferit, primul lucru pe care trebuie să-l afli este cât te va costa acesta și să pui totul pe hârtie. Spre deosebire de un magazin online, deschiderea unuia fizic poate fi mai costisitoare, deoarece există cheltuieli fixe, cum ar fi cele pentru stocul inițial de marfă, pentru chirie și pentru utilități.
Iată câteva idei care te vor ajuta să ai o imagine mai clară asupra cheltuielilor primei tale afaceri!
- Fă un plan de afaceri
Pentru a afla de câți bani ai nevoie pentru a deschide magazinul visat, trebuie să concepi un plan de afaceri. Acesta ar trebui să includă calcule realiste privind costurile de pornire și de exploatare. Planul îți va arăta, de asemenea, cât va dura până când vei atinge pragul de rentabilitate, adică punctul în care veniturile egalează cheltuielile.
Nu numai că un plan de afaceri bine gândit te va ajuta să îți faci o idee despre fondurile necesare afacerii, dar și creditorii ți-l vor solicita la un moment dat. Trebuie să dovedești băncii sau oricărui alt sponsor că businessul tău merită investiția, că ai calculat toate costurile și riscurile și că ai de ce să primești creditul lor.
- Supraestimează (nu subestima) cheltuielile
Când vine vorba despre un împrumut pentru afacerea ta, costul finanțării este de obicei direct proporțional cu riscul implicat: cu cât acesta este mai mare, cu atât crește și valoarea creditului. Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac micii proprietari de întreprinderi este subestimarea cheltuielilor. Fii realist și chiar supraestimează-le, pentru a nu avea surprize neplăcute ulterior.
- Ține evidența costurilor de bază
Costurile de pornire ar trebui să includă tot ceea ce ai nevoie pentru a deschide un magazin, pentru a-l menține profitabil și pentru a planifica o viitoare dezvoltare a afacerii. Gândește-te bine și identifica toate cheltuielile posibile, apoi analizează cuantumul fiecăreia.
Iată câteva costuri tipice unei noi mici afaceri:
- Chirie – asigură-te că ai suficient capital pentru a acoperi chiria pentru cel puțin doi ani.
- Taxe de licențiere și de autorizare – acestea includ licențe și permise, autorizații locale, etc.
- Accesorii – în funcție de tipul și de dimensiunea afacerii, este posibil să ai nevoie de rafturi pentru magazine, de cutii de depozitare și de alte piese de mobilier.
- Stocul inițial – trebuie să fii aprovizionat cu marfă în ziua deschiderii și să ai suficiente rezerve pentru cel puțin patru luni.
- Echipament și tehnologie – aici sunt incluse elementele esențiale, cum ar fi un sistem POS, un computer, acces web, televizor, platforme de plată pentru mobil și alte cheltuieli ce țin de partea de IT.
- Web hosting – dacă vrei și un site, ai nevoie de un web designer și de găzduire online. Există și variante gratuite, dar capacitatea lor este limitată și s-ar putea să nu aibă prea mult efect.
- Publicitate – ai putea alege reclama prin viu grai, care este gratuită sau ai putea să te promovezi singur pe platformele de social media. Dar, dacă timpul sau cunoștințele nu-ți permit acest lucru, este mai bine să alegi o agenție de marketing specializată.
- Design interior – este posibil să fie nevoie să văruiești pereții, să montezi rafturi, să înlocuiești podeaua și să faci alte modificări pentru a crea un ambient care să reprezinte brandul pe care îl vinzi.
În concluzie, dacă ții cont de aceste aspecte, îți va fi mai ușor să deschizi primul tău magazin și să te alături comunității de mici antreprenori, care susțin economia prin munca lor asiduă, dar și printr-o organizare perfectă.
Sursa foto: Shutterstock.com