Un important producător de bere din Japonia, Asahi Group Holdings, va cumpăra brandurile şi activele SABMiller din cinci ţări din Europa de Est de la Anheuser-Busch InBev (AB InBev), printr-o tranzacţie de 7,3 miliarde de euro care va fi definitivată până la mijlocul anului viitor.
AB InBev vinde businessul SABMiller din Europa de Est, aflate în România, Cehia, Slovacia, Polonia şi Ungaria, pentru a obţine acordul autorităţii de concurenţă pe tranzacţia de 100 de miliarde de dolari de preluare a SABMiller. Zvonurile privind interesul Asahi Group Holdings pentru brandurile SABMiller din regiunea noastră au apărut încă din octombrie, potrivit unei ştiri publicate la acea dată.
Aceasta este cea mai mare achiziţie a grupului japonez pe piaţa din Europa, unde a preluat anterior alte două branduri mari din portofoliul SABMiller – Peroni şi Grolsch. Potrivit Bloomberg, această mutare asigură grupului Asahi intrarea în Top 3 jucători pe piaţa europeană de profil.
În portofoliul grupului japonez intră, astfel, branduri mari din regiune, precum Ursus şi Timişoreana, care sunt două dintre mărcile de top din piaţa românească, Pilsner Urquell, berea numărul unu din Cehia, mărcile Tyskie şi Lecher din Ungaria şi Dreier în Ungaria.
Tranzacţia include opt companii în total, printre care Ursus Breweries SA din România, SABMiller Poland BV, SABMiller Brands Europe a.s., SABMiller Europe AG. Cumulat, cele opt companii au active totale de aproape 2 miliarde de euro, vânzări nete de 1,64 miliarde de euro şi un EBITDA de 493,8 milioane de euro, în anul fiscal încheiat în martie 2016, potrivit datelor raportate de Asahi.
În România, producătorul Ursus Breweries îşi dispută primul loc pe piaţa berii cu Heineken, pe o piaţă aflată pe trend ascendent în 2016. Pe lângă cea de la Buzău, compania deţine alte două fabrici de bere la nivel local – la Braşov şi Timişoara – şi o linie de producţie de capacitate mică în Cluj.
Piaţa berii din România este una dintre cele mai atractive din regiune. Din punct de vedere al consumului pe cap de locuitor, România, cu o medie de 80 de litri/capita (la nivelul anului 2015), ocupă locul opt într-un top european de profil, după Cehia, Germania, Polonia, Austria, Irlanda, Croaţia şi Lituania.