joi, 12 decembrie, 2024

Apă tonică din cetină de molid, băutură unicat într-o zonă turistică. Este produsă de un francez naturalizat în Buzău

Apă tonică din cetină de molid, băutură unicat într-o zonă turistică. Este produsă de un francez naturalizat în Buzău

Facebook
Twitter
Email

Pe lângă clienții unor restaurante din Suedia, Anglia și Lituania, doar turiștii care ajung în Ținutul Buzăului mai au ocazia de a se răcori cu un sortiment unic de apă tonică, din cetină de molid. Este produsă de o fabrică de bere artizanală din Buzău, care a folosit ca materie primă acele pomului de Crăciun ce a decorat centrul Buzăului în iarna 2021 – 2022.

Băutura carbogazoasă produsă în berăria francezului Francois D’Hollander, din Buzău, a fost prezentată la târgul produselor artizanale organizat la Berca de Slow Food Buzău. Apa tonică are o culoare aurie, ușor transparentă și gust de molid. Băutură tonică carbogazoasă este 100% naturală și nu conține alcool.

Apa tonică se vinde la sticle de 330 mililitri la prețul de 10 lei, potrivit site-ului producătorului. Temperatura de depozitare recomandată este de sub 20 °C. Produsul a ajuns deja în magazinele din mai multe țări. Potrivit producătorului, dintr-o sută de grame de cetină de molid au fost făcuți circa o mie de litri de apă tonică.

„Băutura este din pomul de Crăciun din 2021. Atunci am vorbit cu echipa primarului din Buzău ca atunci când înlătură molidul din piață noi să-i luăm partea verde pentru a face acest produs. Apa tonică cu aromă de molid este unică în România”, spune Francois D’Hollander, producător de bere artizanală.

Din lista ingredientelor mai fac parte, alături de extractul din ace de molid și apă, extract de castan roșu, care conține chinina, cardamom, coajă de lămâie, dioxid de carbon, zahăr organic, acid citric și conservanți.

Potrivit berarului francez care produce apa tonică din cetină de molid, băutura sa se vinde deja în restaurant și baruri din Suedia, Anglia și Lituania. În Europa s-a mai produs un sortiment asemănător, din bradul de Crăciun din Helsinki, Finlanda.

În 2022, după trecerea sărbătorilor de iarnă, doi antreprenori care deţin la Buzău o fabrică de bere artizanală au propus municipalităţii un acord de preluare a pomului din Piaţa Dacia, pentru a-i valorifica cetina.

La culegerea acelor verzi a ţinut să participe chiar Francois D`Hollander, unul dintre proprietarii berăriei. Francezul s-a stabilit de câţiva ani în ţara noastră. Aproape două ore le-a luat berarului francez şi ajutorului său, Robert, să adune crengile verzi ale falnicului molid.

Cetina a fost adunată în șase butoaie şi trimisă în Estonia la unicul centru din Europa unde se extrage esenţa din partea verde a coniferelor. Acele adunate de pe crengi s-au transformat într-un concentrat, apoi în apă tonică aromată.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

Cum să dozezi magneziul corect?

Magneziul este unul dintre mineralele esențiale pentru buna funcționare a organismului. Acesta joacă un rol crucial în sute de procese metabolice, inclusiv în susținerea sănătății