Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău a retras de pe piață, în luna ianuarie 2025, 725 de kilograme de carne de porc suspectată de contaminare cu virusul pestei porcine africane.
În prima lună a anului, inspectorii DSVSA au verificat 180 de operatori economici implicați în lanțul alimentar, de la producție până la comercializare.
Controalele au urmărit respectarea normelor de igienă, trasabilitatea produselor, corectitudinea etichetării și evaluarea riscurilor operatorilor din sectorul alimentar.
În urma inspecțiilor, au fost descoperite mai multe probleme, precum deficiențe structurale, lipsa controalelor privind starea de sănătate, nemonitorizarea temperaturii în spațiile frigorifice și condiții necorespunzătoare de depozitare și manipulare a alimentelor.
Ca urmare, autoritățile au aplicat șase amenzi în valoare totală de 7.500 de lei și zece avertismente. De asemenea, au fost prelevate 182 de probe de produse alimentare pentru a verifica dacă respectă normele legale.
Pe parcursul lunii ianuarie, DSVSA Buzău a răspuns la o alertă transmisă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, precum și la o notificare de neconformități primită prin Sistemul de Asistență și Cooperare Administrativă.
Astfel, 725 de kilograme de carne de porc, provenită din județul Dâmbovița și suspectată de contaminare cu pesta porcină africană, au fost retrase de la vânzare.
În paralel, inspectorii investighează alte două alerte privind carne de porc posibil infestată, provenită din județul Bacău, care ar fi putut ajunge deja în magazine sau la consumatori.
Potrivit medicilor veterinari, această carne nu este periculoasă pentru oameni, dar reprezintă un risc major pentru porci. Resturile din preparatele gătite cu această carne, dacă ajung în contact cu animalele, pot transmite virusul pestei porcine africane.