În perioada 1 – 6 mai, efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au fost angrenate în misiuni de menţinere a climatului de siguranţă publică, prin acţiunile derulate în această perioadă urmărindu-se şi asigurarea unei intervenţii rapide şi eficiente la semnalarea vreunui incident sau ori de câte ori situaţia a impus. Zilnic, în cadrul dispozitivelor de siguranţă publică, au acţionat în medie aproximativ 200 de poliţişti. Pentru noaptea de Înviere, efectivele au fost suplimentate, mai ales în zona locaşurilor de cult cu peste 100 de poliţişti. Poliţiştii au acţionat pentru prevenirea furturilor din buzunare, genţi ori din autovehicule, precum şi pentru prevenirea altor fapte antisociale specifice manifestărilor cu public numeros, atât în zona bisericilor, cât şi pe traseele de afluire–defluire, inclusiv pentru prevenirea evenimentelor rutiere.
Una dintre priorităţile misiunilor întreprinse de poliţişti în această perioadă a constat în prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în zonele de agrement şi turistice, unde s-au concentrat aglomerări de persoane.
Efectivele care au acţionat în zona Ciolanu-Haleş au aplicat 46 de sancţiuni contravenţionale (11 la Legea nr. 61/1991 şi 35 la O.U.G. nr. 195/2002) în valoare de 10.375 de lei. De asemenea, au reţinut un permis de conducere (pentru alcool) şi au retras un certificat de înmatriculare.
În aceeași perioadă, au fost organizate 155 de acţiuni şi măsuri punctuale pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, efectivele angrenate în aceste misiuni acţionând în baza concluziilor analizei situaţiei operative înregistrate în anii precedenţi, dar şi a datelor de interes operativ obţinute în această perioadă.
Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au acţionat zilnic pentru prevenirea şi combaterea faptelor economico-financiare, vizaţi fiind cu preponderenţă agenţii economici care au comercializat în special produse agroalimentare specifice perioadei. Au constatat două infracţiuni la Legea nr. 84/1998 (punerea în circulaţie a unor produse contrafăcute), 31 de contravenţii la Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi au confiscat bunuri în valoare de 2807 lei.
În total, în urma activităţilor desfăşurate în perioada 1 – 6 mai, poliţiştii buzoieni au constatat 33 de infracţiuni şi au prins 40 de suspecţi, împotriva a 11 dintre aceştia fiind luată măsura reţinerii.
Poliţiştii au prins şi un bărbat în vârstă de 39 de ani, din comuna Costeşti, urmărit la nivel internaţional, pe numele căruia autorităţile judiciare din Germania emiseseră mandat european de arestare, precum şi alte două persoane din judeţul Buzău urmărite la nivel naţional, care se sustrăgeau executării unor pedepse cu închisoarea. În cadrul activităţilor desfăşurate, a mai fost clarificată situaţia a trei persoane date în urmărire pentru dispariţie.
De asemenea, poliţiştii au aplicat 1.146 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 141 la Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, 894 la regimul circulaţiei, 40 de natură economică-financiară şi 71 de altă natură, în valoare de 216250 lei şi au confiscat bunuri în valoare de 5.725 de lei.
Aproximativ 50% dintre contravenţiile constatate pe linie rutieră au fost la regimul legal de viteză. Poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră au reţinut în vederea suspendării 52 de permise de conducere (cele mai multe pentru viteză şi alcool) şi au retras 11 certificate de înmatriculare.
De asemenea, poliţiştii din dispozitivul de ordine şi siguranţă publică au intervenit în perioada 1 – 6 mai la 189 de sesizări primite prin S.N.U.A.U. „112”, dintre care 78 au fost din mediul urban, iar 111 din mediul rural. În urma verificărilor efectuate de poliţişti, în 17 situaţii aspectele semnalate nu s-au confirmat. Întrucât în 10 situaţii a rezultat că apelurile au fost false, poliţiştii au luat măsura sancţionării contravenţionale la O.U.G. nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, împotriva persoanelor care au apelat nejustificat acest sistem. Cele mai multe dintre apeluri primite la „112” au vizat acte de tulburare a liniştii în zona publică şi în mediul familial. Numai în noaptea de Înviere, în intervalul orar 22.00 – 06.00, a fost solicitată intervenţia poliţiei în 8 situaţii, 7 fiind din mediul rural şi doar una din mediul urban. În niciunul din cazuri nu au fost semnalate aspecte care să aibă legătură cu activitatea desfăşurată în noaptea respectivă în locaşurile de cult sau în apropierea acestora, cu ocazia Slujbei de Înviere.