duminică, 5 mai, 2024

Iată motivele pentru care administrația Buzăului vrea să redobândească pădurea Crâng din administrarea Romsilva

Iată motivele pentru care administrația Buzăului vrea să redobândească pădurea Crâng din administrarea Romsilva

Facebook
Twitter
Email

Autoritățile Buzăului au făcut un prim pas în demersul de redobândire în proprietatea municipalității a pădurii Crâng, din domeniul public al statului. Consilierii locali au aprobat forma finală a solicitării către Guvern de trecere a pădurii de 170 de hectare în proprietatea orașului.

Consiliul Local a aprobat, joi, cu un singur vot împotrivă și cu o abținere, proiectul de hotărâre pentru aprobarea solicitării de trecere din domeniul public al statului și administrarea Regiei Naționale a Pădurilor „Romsilva“ în proprietatea publică a municipiului Buzău și administrarea Consiliului Local al municipiului Buzău a bunului imobil „Pădurea Crâng“ din municipiul Buzău.

Consilierul Partidului Social Românesc, Silviu Roșioru, a votat împotrivă, argumentând că ”pădurea Crâng nu aduce niciun fel de beneficiu municipalității, ci doar o cheltuială în plus“, iar colegul său de partid, Ion Viorel, s-a abținut.

Proiectul privind solicitarea de reintrare în proprietatea municipalității a pădurii Crâng a dat naștere unor polemici, consilierii opoziției avertizând că proiectul poate fi o sabie cu două tăișuri, în sensul în care, odată redobândit, în Crâng s-ar putea da liber la construcții de către autoritățile locale.

Proiectul a obținut votul majorității, dar cu câteva amendamente legate de interdiciția de construire pe spațiul verde, propuse de independentul Constantin Ionescu.

„Astăzi s-a luat o decizie istorică: după 66 de ani, Crângul ar putea să redevină proprietatea municipiului Buzău. Este un lucru foarte important și cred că Buzăul merită să adune toate valorile pe care le are, iar Crângul este una dintre valorile și brandurile sale. Nu este brandul Romsilva, nu este brandul României, este brandul Buzăului. Avem nevoie de Crâng inclusiv pentru a rezolva problema celor 26 de metri pătrați de spații verzi pe cap de locuitor“, a spus primarul Constantin Toma.

Justificarea preluării pădurii Crâng de către administraţia locală este aceea că aceasta ar putea fi mult mai bine îngrijită. Pe de altă parte, pădurea care împrejmuieşte cel mai mare parc al Buzăului, ar reprezenta o garanţie a municipalităţii în cazul unor eventuale credite financiare.

Pădurea Crâng a fost redată municipiului Buzău în anul 1881, printr-o hotărâre de guvern semnată de premierul liberal de la acea oră, I.C. Brătianu, după ce oraşul Buzău a dobândit-o în Justiţie după un proces de 100 de ani cu Episcopia Buzăului. A intrat în proprietatea statului, după instaurarea regimului comunist, municipalităţii rămânându-i dreptul de administrare doar pentru zece hectare, atât cât se întinde parcul amenajat pentru promenadă.

Pădurea din care face parte Parcul Crâng, din municipiul Buzău, este de aproape două ori mai întinsă decât Herăstrău şi de zece ori, decât Cişmigiu. Doar o suprafaţă de zece hectare este însă amenajată pentru promenadă şi agrement, restul de peste 170 de hectare de pădure fiind străbătut doar de cărări din pământ, folosite de pădurarii care administrează fondul forestier.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.