duminică, 5 mai, 2024

VIDEO Percheziţii de amploare în comunitatea de romi din Râmnicelu. Zeci de evazionişti, acuzaţi că au păgubit statul cu milioane de euro

VIDEO Percheziţii de amploare în comunitatea de romi din Râmnicelu. Zeci de evazionişti, acuzaţi că au păgubit statul cu milioane de euro

Facebook
Twitter
Email

Descinderi în forţă ale poliţiştilor în 3 localităţi buzoiene unde oamenii legii caută peste 40 de persoane suspectate de evaziune fiscală. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin comerţul cu legume cumpărate din spaţiul intracomunitar se ridică la 2 milioane de euro. Tribunalul Buzău a emis autorizaţii pentru 45 de percheziţii , cele mai multe în comuna  Râmnicelu de unde au ajuns la audieri peste 20 de romi din localitate. Pentru că spiritele riscau să se inflameze în orice moment, jurnaliştii au fost ţinuţi la distanţă de clanurile de romi care făceau obiectul percheziţiilor.

În cele din urmă mai mulţi reprezentanţi ai acestora au acceptat să-şi spună punctul de vedere declarând că sunt nevinovaţi şi că acţiunea oamenilor legii n-ar fi fost decât un mare abuz.

Percheziţii au fost şi în municipiul Rm Sărat dar şi în comuna Boldu. La acţiune au fost mobilizaţi peste 200 de poliţişti de la investigarea fraudelor dar şi de la intervenţie rapidă. Simultan cu percheziţiile au fost organizate filtre pentru verificarea autovehiculelor care au tranzitat zona.Peste 350.000 de lei şi aproximativ 17.000 de euro au fost ridicaţi în vederea continuării cercetărilor în urma executării celor 45 de percheziţii de către poliţiştii buzoieni.
Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, cu sprijinul ofiţerilor Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (D.I.P.I.) şi coordonaţi de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, au documentat activitatea infracţională a 44 de administratori de societăţi comerciale sau persoane fizice autorizate, suspectaţi de evaziune fiscală cu produse achiziţionate din spaţiul intracomunitar.

Patru dintre aceste persoane ar fi realizat achiziţii intracomunitare de legume din Spania şi Olanda, la preţuri subevaluate scriptic, pe care ulterior le-ar fi comercializat direct sau prin intermediul celorlalţi suspecţi, la preţuri mai mari decât cele menţionate în documentele contabile.

Totodată, pentru a disimula destinatarul real al mărfii şi a evita controale inopinate la depozitele deţinute, ar fi achiziţionat marfa în numele altor societăţi aparţinând unor persoane afiliate, care nu deţineau spaţii de depozitare, cu acceptul acestora.Poliţiştii au identificat şi ridicat în vederea cercetărilor documente de evidenţă contabilă şi înscrisuri privind acte de comerţ, suma de 351.450 de lei şi 16.950 de euro.

De asemenea, au fost aplicate sechestre asigurătoare asupra a trei imobile, trei autoturisme de lux şi două autoutilitare şi au fost sigilate şase depozite de marfă, în care erau depozitate diferite cantităţi de legume, urmând a se continua verificările cu privire la legalitatea aprovizionărilor şi provenienţa acestora.

În timpul efectuării percheziţiilor pe raza comunei Râmnicelu, au fost instituite filtre de poliţie, care au controlat autovehiculele şi au legitimat persoanele care au tranzitat zona.44 de persoane au fost conduse la sediul poliţiei pentru audieri, iar împotriva a 4 dintre suspecţi a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore.

Mâine suspecţii vor fi prezentaţi Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 zile.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.