VIDEO Un incendiu puternic a produs mari distrugeri bisericii rupestre din satul Aluniș, monument istoric vechi de 800 de ani

Un incendiu a cuprins, duminică dimineață, biserica rupestră din Aluniș, comuna Colți. Pompierii buzoieni au intervenit cu două autospeciale aparținând Gărzii de Intervenție Mărunțișu și alte două de la ISU Buzău. Flăcările au afectat pereții din lemn ai lăcașului de cult. Focul a fost stins la scurt timp de la declanșarea intervenției, fiind scoase în timp util obiectele de cult.

Incendiul care a cuprins biserica din satul Aluniș a fost stins la circa 20 de minute de la momentul la care pompierii au ajuns în zonă. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Buzău, Vasile Prahoveanu, a fost afectată construcția din lemn a bisericii, la interior, dar au fost evacuate și salvate bunurile din locașul de cult.

Cauzele incendiului nu au fost încă stabilite. Ce este cunoscut este faptul că duminică nu s-a ținut slujbă în biserică iar incendiul a fost anunțat de un cetățean care se afla în zonă.

Potrivit primarului din Colți, Pavel Rădulescu, focul a distrus complet interiorul bisericii, pagubele urmând să fie evaluate în următoarele zile.

Biserica de la Aluniș este monument istoric datând din 1274 și face parte din complexul rupestru din localitate. De altfel, biserica este unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult creștine de pe teritoriul României, fiind una dintre puținele biserici cu această vechime în care se mai săvârșesc slujbe.

 

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI