luni, 26 februarie, 2024

VIDEO Arhiepiscopul Ciprian Câmpineanul are planuri mari cu aşezările rupestre din zona Bozioru. Vrea să creeze în zonă un important centru de pelerinaj creştin

VIDEO Arhiepiscopul Ciprian Câmpineanul are planuri mari cu aşezările rupestre din zona Bozioru. Vrea să creeze în zonă un important centru de pelerinaj creştin

Facebook
Twitter
Email

Ansamblul de aşezări rupestre din zona Bozioru va deveni punct de atracţie pentru pelerinii creştini, iar de acest proiect se vor ocupa responsabili din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Noul arhiepiscop va vizita personal chiliile săpate în stâncă, unde sălăşluiau călugări în urmă cu sute de ani, înainte să decidă eventuale proiecte pentru această zonă.

S-a luat în discuţie chiar înfiinţarea unui schit de călugări, la Găvanele, într-o clădire ridicată de un preot din localitate, însă cel mai probabil se va renunţa la această perspectivă. ”Urmează să fac o vizită, cât de curând voi putea. Dar, deja, am discutat cu persoanele responsabile de acest domeniu şi vom merge negreşit. La Bozioru, chiar vom pune bazele unui aşezământ. S-a construit o clădire frumoasă. Nu ştiu dacă vom înfiinţa vreun schit, pentru că nu mai avem vocaţie în rândul tinerilor pentru monahism, dar vom da o altă funcţionalitate. Un părinte foarte inimos a construit o clădire. Eu am văzut-o doar în fotografii şi e foarte frumoasă. Deci, îi vom da o destinaţie foarte bună pentru slujirea oamenilor aflaţi în suferinţă”, a declarat ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

Potrivit autorităţilor din Bozioru, clădirea care trebuia să devină schit va găzdui, în cele din urmă, un centru de asistenţă socială, respectiv loc de popas pentru pelerini. ”Construcţia are parter şi etaj şi este amplasată într-o zonă extraordinar de frumoasă, în satul Găvanele, chiar la limita cu Gura Teghii, pe proprietatea unui preot originar de aici”, ne-a declarat Valentin Grigore, primarul din Bozioru.

Din Bozioru se poate ajunge pe jos către toate obiectivele ansamblului rupestru format din bisericuţa lui Iosif, chilia lui Dionisie Torcătorul, Agatonul mic şi Agatonul mare sau grota Fundul Peşterii. Acestea au incizate pe pereţi scrieri misterioase, scrieri încă nedescifrate, şi simboluri străvechi, precum crucea malteză, peştele paleocreştin sau pumnalele Akinakes.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.