marți, 23 aprilie, 2024

VIDEO A trecut un an de când Arhiepicopul Buzăului şi Vrancei, Epifanie Norocel, a trecut la cele veşnice

VIDEO A trecut un an de când Arhiepicopul Buzăului şi Vrancei, Epifanie Norocel, a trecut la cele veşnice

Facebook
Twitter
Email

Arhiepiscopul Epifanie Norocel ar fi împlinit anul acesta, la jumătatea lunii decembrie, vârsta de 82 de ani. A murit în urma unui infarct, în după-amiaza zilei de Sfântul Ion, în timp ce se deplasa spre Mănăstirea Brazi, judeţul Vrancea. Parastasul de un an va fi organizat sâmbătă dimineaţă, în complexul arhiepiscopal.

 Imediat după ce a suferit infarctul, la faţa locului a fost chemată ambulanţa, arhiepiscopul Epifanie Norocel fiind transportat la spitalul din Panciu, unde medicii au încercat resuscitarea acestuia. Problemele de sănătate ale înaltului ierarh erau însă destul de grave, fapt care a dus la decesul acestuia. A doua zi, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus în Catedrala voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din Buzău, unde IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, delegaţi ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au săvârşit o slujbă de pomenire. Trupul Arhiepiscopului Epifanie a fost purtat apoi în procesiune din lăcaşul de rugăciune spre noua Catedrală arhiepiscopală cu hramurile „Înălţarea Domnului” şi „Sfinţii Trei Ierarhi” din oraş, unde credincioşii din eparhie au putut aprinde o lumânare şi rosti o rugăciune pentru ierarhul care i-a păstorit timp de 30 de ani. Slujba de prohodire a avut loc joi, 10 ianuarie 2013, în Catedrala arhiepiscopală din Buzău, iar trupul neînsufleţit a fost depus în cripta din acest sfânt lăcaş, pregătită din timpul vieţii.

Astfel, la ora 9.30, va începe liturghia susţinută de consilieri şi protopopi ai eparhiei iar de la ora 11.30 este programat parastasul de un an, la care vor fi invitaţi enroiaşi, elevi seminarişti dar şi foşti colaboratori din rândul clericilor.

IPS Arhiepiscop Epifanie Norocel s-a născut pe 14 decembrie 1932 în localitatea Mălini, din judeţul Suceava. În anul 1948 a intrat în obştea Mănăstirii Râşca. A studiat la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ între anii 1951 şi 1955 şi a primit tunderea în monahism, luând numele de călugărie Epifanie.

Între 1955 şi 1956 a studiat la Seminarul Teologic de la Curtea de Argeş, iar între 1957 şi 1959 a urmat cursurile Institutului Teologic Ortodox Universitar din Bucureşti, actuala Facultate de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”. Studiile universitare le-a continuat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sofia, Bulgaria, unde a obţinut licenţa în teologie. Între anii 1961 şi 1962 a urmat cursurile Şcolii doctorale de la Bucureşti la specialitatea Istorie Bisericească Universală, pe care le-a continuat la Academia duhovnicească a Patriarhiei Moscovei de la Zagorsk, între anii 1962 şi 1964. A fost profesor la şcoala monahală de la Mănăstirea Dragomirna, apoi profesor şi director al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ. Între anii 1971 şi 1975 a fost stareţ al Mănăstirii Neamţ. La data de 9 noiembrie 1975 a fost hirotonit arhiereu cu titulatura Epifanie Tomitanul, ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos. Pe 4 iulie 1982 a fost întronizat Episcop titular al Episcopiei Buzăului. În 2009, a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei. În timpul păstoririi sale s-a construit noua Catedrală arhiepiscopală din Buzău, s-au înfiinţat numeroase parohii şi mănăstiri şi au fost restaurate monumente de istorie şi tradiţie, între care Catedrala voievodală din Buzău, Reşedinţa eparhială şi clădirile Centrului eparhial.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

Împrumutul rapid: Când timpul este esential

În lumea finanțelor personale, un împrumut rapid poate oferi soluții rapide și eficiente dacă te confrunți cu probleme financiare urgente sau imprevizibile. Asemenea unui buton