S-au tras clopotele Arhiepiscopiei, la hramul Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”

Zeci de credincioși au participat marți la hramul Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău. A fost primul eveniment de amploare în timpul căruia enoriașii au putut auzi clopotele instalate cu o săptămână înainte în clopotnița din curtea Arhiepiscopiei. Cele cinci clopote au fost comandate unei turnătorii din Baia Mare, în anul 2012, de arhiepiscopul Epifanie Norocel.

Sfânta Liturghie săvârșită de ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte consilieri eparhiali și slujitorii vechii catedrale. La final, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a oficiat și slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului locaș, trecuți la cele veșnice.

Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” datează din anul 1649 și este ctitoria lui Matei Basarab, voievod al Țării Românești. Pictura din interior a fost executată în tehnica frescă, stil neoclasic, de pictorul Nicolae Teodorescu, conducătorul Școlii de zugravi de la Buzău, ajutat de nepotul său, Gheorghe Tattarescu.

A fost primul eveniment important cu prilejul căruia s-au tras noile clopotele ale Arhiepiscopiei.


În seara de 8 august 2017, ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit cele cinci clopote ale noii clopotnițe din vecinătatea Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” din Buzău. Slujba a fost oficiată pe esplanada din fața clopotniței, în prezența consilierilor și a inspectorilor eparhiali, precum și a slujitorilor Catedralei Arhiepiscopale.

Clopotele au fost realizate de S.C. B&L Construct S.R.L. din Baia Mare, în anul 2012, la inițiativa vrednicului de pomenire Arhiepiscop Epifanie Norocel.

Principala menire a clopotelor este aceea de a-i chema pe credincioși la rugăciune, în sfintele locașuri. ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a precizat că, în vremuri de restriște sau în caz de calamități, clopotele au îndeplinit un rol foarte important în viața comunităților creștine, de-a lungul secolelor. Acestea vesteau primejdiile venite din partea neamurilor cotropitoare sau, în timp de furtună, împrăștiau norii, a spus Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Miercuri dimineață, 9 august 2017, cele cinci clopote, de mărimi diferite, au fost montate în noua clopotniță a Catedralei „Înălțarea Domnului”.

Piatra de temelie a edificiului bisericesc a fost sfințită, în data de 15 iunie 2016, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. Lucrările de construire a clopotniței au ajuns la nivelul acoperișului, urmând ca, la parterul clădirii, să se amenajeze o cofetărie, iar la etajul I, o librărie-ceainărie.

Fii Reporter