FOTO După nuntă, moartea a lovit în satul dacic de la Năeni. Urmează o naștere

Bucuriile și supărările dau năvală, unele după altele, în satul dacic al preotului Mihail Milea. La scurt timp organizarea primei cununii din comunitatea care și-a stabilit vatra pe un deal din Năeni a fost înregistrat primul deces. Chiar administratorul complexului a murit, trupul său fiind îngropat pe teritoriul satului dacic.

Soarta pune la încercare micuța populație din satul recent întemeiat, pe un deal din Năeni, județul Buzău, de către fundația creștină a preotului Mihail Milea. Aflată în zorii existenței sale, comunitatea de ”daci” a înregistrat la jumătatea lunii mai prima nuntă tradițională, la care au participat numeroși turiști, toți îmbrăcați în port popular.

După numai două luni, satul a fost asaltat din nou de oaspeți, aproape 300, însă ei s-au adunat de data aceasta la un eveniment trist. Sâmbătă a fost înmormântarea lui Viorel Samoilă, administratorul satului dacic, care a murit la sfârșitul săptămânii trecute în urma unui infarct, la vârsta de 59 de ani. Mai mulți preoți au oficiat slujba de înmomântare, trupul bărbatului fiind înhumat pe raza satului dacic, acolo unde, în timp, va fi amenajat cimitirul localității.

Fost jandarm, retras după pensionare la Năeni pentru a-l ajuta pe preotul Mihail Milea în proiectul satului dacic, Viorel Samoilă a fost gazda multor turiști veniți de pretutindeni să experimenteze traiul strămoșilor noștri. A apucat să construiască patru case în stilul celor realizate cu mii de ani în urmă, o bisericuță, grajduri pentru animale iar în grija sa se aflau patru locuitori: doi bărbați, tată și fiu, și un cuplu de tineri recent stabilit la Năeni.

Cei doi au fost, la jumătatea lunii mai, protagoniștii primei nunți din satul dacic. Ionuţ şi Nicoleta, el de 25 de ani, ea, de 18 ani, şi-au unit destinele după rânduiala unei nunţi tradiţionale, după rosturile pe care le urmau şi strămoşii noştri cu sute, poate mii de ani în urmă. Peste mai puțin de două săptămâni, tânăra va naște, iar populația satului dacic va ajunge din nou la cinci locuitori.

Fii Reporter