miercuri, 6 decembrie, 2023

Dragoș Potecașu, artizanul crucilor de lemn, s-a înălțat la ceruri

Dragoș Potecașu, artizanul crucilor de lemn, s-a înălțat la ceruri

Facebook
Twitter
Email
Medicul veterinar Dragoş Potecaşu, artist plastic amator, recunoscut drept artizanul crucilor de lemn, a murit joi, 2 iulie, în locuinţa sa din satul Câmpulungeanca. 

Născut, în Râmnicu Sărat, la 4 noiembrie 1939, Dragoş Potecaşu a urmat cursurile primare şi Liceul „AL. Vlahuţă” din oraşul natal, apoi a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară (1971). În plan artistic, a debutat cu o expoziţie de sculptură în lemn, la Muzeul Municipal din Râmnicu Sărat (aprilie 2003). 
 
”Prin trecerea la cele veşnice a celui ce a fost medicul veterinar şi artistul plastic Dragoş Potecaşu, lumea artelor a suferit o gera pierdere. Dumnezeul să-l odihnească!”, a declarat publicistul Viorel Frîncu.
 
A participat la peste 60 de expoziţii, dintre care peste 20 personale, în Buzău, Râmnicu Sărat, Alba Iulia, Sibiu, Bucureşti, etc. 
 
Majoritatea lucrărilor sunt cruci şi troiţe – Ştefan cel Mare, Toma Caragiu, George Enescu, Sfinţii Martiri Brâncoveni, Ochiul Magic, Crucea Sfântului Andrei, Troiţa Păstorului, Troiţa din Inimă, Troiţa de hotar, Noul Ierusalim, Crucea Binelui, Crucea Ţăranului Român, Crucea României -, dar şi cu sculpturi cu caracter abstract – Amprenta Timpului, Fulger, Tabla înmulţirii ş.a.. 
 
De-a lungul carierei sale artistice, a obţinut numeroase premii şi distincţii, printre care cea de Laureat al Festivalului Internaţional al Tradiţiilor (Sibiu, 2003), medaliat la Festivalul ANTREC (Sărata Monteoru, 2008) sau Diploma Fundaţiei „Izvoare” din Bucureşti.
 
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.