Buzoienii sunt așteptați sâmbătă pe malul râului Buzău pentru procesiunea de Bobotează

De Bobotează, Catedrala „Sfântul Sava” organizează o procesiune religioasă al cărei punct culminant este sfinţirea apelor Buzăului şi aruncarea crucii în râu. De 15 ani se organizează astfel de procesiuni pe malul râului Buzău.

În fiecare an, de Bobotează, circa o mie de buzoieni participă la procesiunea organizată pe malul râului Buzău, singura apă curgătoare sfântă din ţară. Plecarea din faţa bisericii Sf. Sava este stabilită pentru ora 11.45. Buzoienii care vin direct la apa Buzăului sunt aşteptaţi la ora 12.30, pentru a participa la ceremonialul religios de sfinţire a apei.

La procesiune vor fi prezente şi autorităţile locale şi judeţene. De asemenea, oamenii legii vor asigura buna desfăşurare a procesiunii prin menţinerea ordinii şi liniştii publice, şi asigurarea fluenţei circulaţiei pe traseul de deplasare a credincioşilor către apa Buzăului.

Un moment important al ceremonialului va fi aruncarea crucii în apa râului, pentru a fi recuperată de unul dintre curajoşii care se vor încumeta să intre în apă.

De siguranţa tinerilor care se aruncă în apele Buzăului se ocupă ISU Buzău, care va trimite pe râu un echipaj cu o barcă pneumatică pentru a-i recupera pe cei care ar putea avea nevoie. „O autospecială, o ambarcaţiune şi o Ambulanţă SMURD încadrate de 7 pompieri vor fi la apa Buzăului pregătiţi să intervină“, ne informează purtătorul de cuvânt al Biroului de Presă al ISU Buzău.

Se spune că cine aduce crucea la mal va fi ferit tot anul de rele, va fi sănătos tun şi va avea noroc. Canoanele Bisericii menţionează că în Ajunul Bobotezei se ajunează total iar a doua zi se ia agheasma pe nemâncate.

Fii Reporter