Buzoienii sunt așteptați pe malul râului Buzău, pentru a participa la sfințirea apelor în care a fost martirizat Sf. Sava

Buzoienii sunt aşteptaţi să participle, vineri, la manifestările religioase de Bobotează. Preoții parohiei „Sfântul Sava” vor organiza, dimineață, Sfânta Liturghie, după care, la ora 11.45, se va porni în procesiune, din faţa Catedralei Municipale „Sfântul Sava”, până la malul râului Buzău. Aici este programată o procesiune religioasă, pentru sfinţirea apelor râului.

Buzoienii care vin direct la apa Buzăului sunt aşteptaţi la ora 12.30, pentru a participa împreună la ceremonialul religios de sfinţire a apei. Sfinţirea apei Buzăului aminteşte de Botezul Domnului în apa Iordanului, sărbătoare numită şi Epifania sau Teofania, una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii, deoarece nimeni nu poate deveni creştin fără Botez.

La malul apei Buzăului, unde a fost martirizat, cu peste 1600 de ani în urmă, Sfântul Sava Gotul, unul dintre primii martiri creştini ai neamului, se va oficia mai întâi o slujbă religioasă de sfinţire a râului şi a apei din cisternele Armatei, cu Aghiasmă Mare, după care, conform tradiţiei, Sfânta Cruce va fi aruncată în apa Buzăului pentru a fi scoasă de tinerii temerari. Aghiasma Mare va fi împărţită, după slujbă, celor care participă la procesiune.

„Pentru noi, buzoienii, procesiunea şi sfinţirea apei este legătura de suflet cu Sfântul Sava, întrucât el s-a născut în anul 334, pe meleagurile Buzăului, şi a fost martirizat în apele râului Buzău. Prin naştere şi martirizare, aici, pe meleagurile Buzăului, a devenit de-al nostru, şi, acolo, în ceruri, unde se află acum cu sufletul, ne reprezintă pe noi, buzoienii. Vă aşteptăm cu drag pe toţi pentru a lua agheasmă mare – apă sfinţită cu multe daruri de la bunul Dumnezeu!”, a transmis pr. prof. dr. Mihail Milea.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI