sâmbătă, 9 decembrie, 2023

Buzoienii au luat apă sfințită de la Catedrala Arhiepiscopală, de Izvorul Tămăduirii

Buzoienii au luat apă sfințită de la Catedrala Arhiepiscopală, de Izvorul Tămăduirii

Facebook
Twitter
Email
În toate lăcaşurile ortodoxe de cult, la praznicul închinat Izvorului Tămăduirii se săvârşesc, după rânduială specifică Săptămânii Luminate, slujbe de sfinţire a apei, numită Agheasma Mică. Zeci de buzoieni au asistat la slujba religioasă de la Catedrala Arhiepiscopală și au așteptat să ia apă sfințită. 

În fiecare an, în Vinerea Luminată, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii, zi în care credincioşii cinstesc un praznic împărătesc închinat Maicii Domnului.
 
După slujba de sfinţire, preoţii îi stropesc pe credincioşi cu apă binecuvântată şi cântă troparul: „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţa binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu crucea Ta, păzeşte pe poporul Tău”. 
 
În credinţa populară, acest cântec de binecuvântare, rostit de preot în timp ce mulţimea credincioşilor este stropită cu apă sfinţită, are rol purificator, de îndepărtare a energiilor negative şi a pagubei.
 
Apa sfinţită acum are efecte dovedite asupra sănătăţii fizice şi spirituale. În tradiţia populară, bolnavii care respectă ritualul şi beau agheasmă dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc. De asemenea, cu Agheasma mică se stropesc încăperile din gospodărie, cu excepţia băii.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.