A murit Covală, unul dintre cei mai apreciați organizatori de evenimente și sunetiști din Buzău

”Covală Valentin Nicola ne-a părăsit astăzi la orele 17 la Bacău, unde era pentru un eveniment! Dumnezeu are nevoie de sonorizare, cred, la sfârșitul anului ăsta de coșmar”. Așa a anunțat solistul Eduard Antochi, pe Facebook, dispariția dintre a noi a unui dintre cei mai cunoscuți sunetiști și organizatori de spectacole și petreceri din Buzău.

Valentin Nicola, sau Covala, așa cum era cunoscut de toți prietenii și apropiații, a murit cel mai probabil în urma unui infarct. El se afla în Bacău, pentru a organiza o petrecere, iar la un moment dat a acuzat o stare de rău, după care a decedat, în ciuda manevrelor de resuscitare a echipajului de la Ambulanță.

Valentin Nicola ”Covală” era implicat de peste trei decenii în organizarea de evenimente muzicale, de la concerte rock, până la petreceri de Revelion, nunți și botezuri. A fost un inginer de sunet foarte apreciat de trupe mari ale scenei românești.

Povestea lui Covală a început undeva în underground-ul mişcării rock din anii ’80, care îşi avea sediul nedeclarat pe bulevardul Nicolae Bălcescu. Tinerii rebeli cu plete mari, plini de idei şi de entuziasm îşi dădeau zilnic întâlniri pentru a discuta despre trupele favorite şi de a pune bazele unor formaţii care speriau vecinii şi securiştii.

„Era o atmosferă greu de descris în cuvinte în acea perioadă. Rockerii se întâlneau în fiecare zi şi plănuiau cum să-şi închege câte o formaţie cu care să rupă gura târgului. Pentru că posibilităţile tehnice erau foarte precare, electroniştii noştri făceau minuni. Încropeam difuzoare din carton presat şi sugativă iar boxele le confecţionam din placaje. Apoi făceam repetiţii prin garaje de speriam vecinii care chemau miliţia. Fugeam de rupeam pământul când venea Regina Nopţii, un aro albastru de miliţie cu girofar”, povestea Covală, în 2010, pentru un ziar local.

Valentin Nicola s-a născut pe 18 februarie 1967, în Buzău. A absolvit Şcoala Tehnică Superioară de sunetişti, era căsătorit și avea un copil.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Fii Reporter