Stadionul din Crâng, singura realizare în perioada în care Tudor Postelnicu a fost prim-secretar al Buzăului

Buzăul a trecut în anii `70 printr-o intensă perioadă de urbanizare, în care autoritățile au demolat excesiv, inclusiv în zonele cu clădiri istorice, pentru a face loc blocurilor proiectate de comuniști. În perioada în care a fost prim-secretar al județului, Tudor Postelnicu a coordonat transformarea rapidă a orașului, prin edilii care i se subordonau.

Obsedaţi să înlocuiască edificiile care simbolizau burghezia cu construcţii noi, încăpătoare, comuniştii au pus gând rău clădirilor din centrul Buzăului iar marele cutremur din martie 1977 a fost cel mai bun prilej să-şi ducă planul la îndeplinire.

Teatrul Moldavia, o clădire impozantă, din vecinătatea Palatului Comunal, a căzut victimă urbanizării excesive, chiar în primele zile de după seism. Deşi nu avea decât fisuri la stratul de tencuială, spune istoricul Marius Constantinescu, edilii subordonaţi prim-secretarului judeţului Buzău, Tudor Postelnicu, au decis să radă clădirea teatrului de pe suprafaţa pământului, pentru a permite lărgirea străzilor.

Dacă demolarea teatrului Moldavia a fost floare la ureche pentru edilii oraşului, nu de acelaşi noroc au avut parte când şi-au concentrat toate forţele pentru a răpune solida clădire a hotelului Coroana, deasupra căreia plana de mult timp decizia demolării.

Stadionul din Crâng, adus la forma actuală, în comunism, de Tudor Postelnicu

Stadionul de fotbal din Buzău, sau arena din Crâng, cum i se mai spune, este un reper printre clădirile din Buzău. Istoria complexului sportiv se întinde pe mai mult de un secol şi mulţi nu ştiu că, pe locul în care a fost construit stadionul de fotbal, exista un teren de oină.

În forma pe care o știm astăzi a aajuns abia în anii ’70. Autorităţile au inclus stadionul, la acea vreme cu tribune din lemn, pe lista proiectelor prioritare, o puternică influenţă în realizarea unei arene cu 20.000 de locuri, pe bănci, având-o unul dintre cei mai importanţi oameni din Partidul Comunist Român, Tudor Postelnicu.

Modernul stadion de astăzi este, potrivit istoricului Valeriu Nicolescu, singura realizare a lui Tudor Postelnicu în perioada în care a fost prim-secretar al Buzăului, un aport însemnat la amenajarea bazei din Crâng avându-l şi primarul de atunci, Gheorghe Milu.

”Stadionul a fost construit construit între anii 1973 – 1984. Tudor Postelnicu a dat dispoziţie diverselor întreprinderi ale Buzăului să contribuie fiecare cu materialele pe care le fabricau la vremea aceea. Le spunea, tu aduci cimentul, tu aduci fierul beton, tu aduci lemnăria. Acolo a fost un fel de muncă patriotică. Până în 1984 au mai realizat diverse îmbunătăţiri”, spune Valeriu Nicolescu.

Tudor Postelnicu, fost şef al Securităţii pe vremea lui Nicolae Ceauşescu şi fost ministru de Interne, a murit sâmbătă la Spitalul Militar Carol Davila din Bucureşti, la vârsta de 86 de ani, după o suferinţă îndelungată. A avut mai multe probleme de sănătate, în ultima perioadă respirând cu ajutorul aparatelor.

Fii Reporter