VIDEO Roșii toxice, cu semințele încolțite în interior, cumpărate înainte de Paște dintr-un supermarket buzoian

Un buzoian care a vrut să mănânce o roșie cumpărată înainte de Paște dintr-un supermarket a rămas mut de uimire după ce a tăiat-o. În interior erau germeni de tomate, asemănători unor viermi. Specialiștii avertizează că tomatele cu semințe încolțite încep să acumuleze solanină, o substanță toxică existentă în plantele din familia Solanaceae-lor.

În momentul în care roșiile cumpărate din supermarket au fost tăiate, acestea aveau semințele din interior încolțite. Altfel spus, în roșii se dezvoltau deja răsadurile. Răzvan Nicula, buzoianul care a făcut descoperirea neplăcută, mărturisește că aspectul roșiilor înainte de tăiere era cât se poate de normal și păreau proaspete.

”Doar trei zile au stat la temperatura camerei, înainte să ne decidem să le consumăm. Soția a crezut că sunt viermi însă la o privire mai atentă ne-am dat seama că sunt semințele încolțite. Am decis să aruncăm la tomberon toate cele trei kilograme de roșii cumpărate din supermaket. Pur și simplu ne știm ce consumăm, cu ce substanțe au fost tratate aceste roșii de le-au făcut să încolțească în asemena mod”, spune Răzvan Nicula.

20170418_104811

Specialiștii în horticultură spun că legumele care provin din import sunt tratate chimic pentru a rezista mult de la recoltare, pe durata transportului, depozitării, însă nu totdeauna substanțele administrate își fac efectul.

”Tomatele cu semințele încolțite au fost recoltate demult, sortate, transportate și depozitate în România. Netratate corespunzător, nu ar fi rezistat mai mult de zece zile. Arată foarte bine la exterior, însă la interior sămânța a încolțit. Inițial, s-a intervenit chimic însă nu a fost păcălită sămânța care a simțit că e timpul să germineze și a transformat roșia într-un produs necomestibil”, spune Costel Vânătoru, de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

Mai grav este, după cum avertizează cercetătorul buzoian, că roșiile cu germeni sunt toxice. ”Încolțirea nu face decât să aducă în roșie cantități de solanină, substanță toxică. Se știe că tomata este din familia Solanaceae-lor iar plantele din această categorie nu pot fi consumate din cauza acestei substanțe, solanina. În cazul nostru, la roșie, nu sunt cantități mari, însă nu recomandăm consumul acestor tomate cu semințe încolțite”, precizează Costel Vânătoru.

Producătorii de legume ne sfătuiesc ca, atunci când cumpărăm roșii, să fim atenți atât la aspectul exterior, cât și la cel interior al produselor.

 

Fii Reporter