VIDEO Spitalul Județean s-ar putea închide. Medicii de aici vor să demisioneze în bloc dacă nu vor avea salarii mai mari

O perspectivă sumbră se conturează în sistemul medical. Spitalul Județean Buzău s-ar putea închide, de luna viitoare, ca efect al unei mișcări radicale de protest, fără precedent la nivel național. Din cauza nemulțumirilor legate de salarii și condițiile în care lucrează, trei sferturi dintre medicii celei mai mari unități spitalicești din județ au semnat pentru demisia în bloc, măsură la care recurg dacă guvernanții nu le vor rezolva revendicările.

Potrivit Sindicatului Independent al Medicilor, inițiatorul mișcării de protest, din cei 93 de medici din spitalul buzoian care sunt membri ai acestui sindicat, 75 la sută au semnat deja pentru demisia în bloc, restul optând pentru grevă generală. Doctorii cer salarii mai mari decât cele ce vor rezulta din creștera cu 25% stabilită deja de guvernanți, condiții optime pentru pacienți, alocarea a cel puțin 7 la sută din PIB pentru Sănătate, plata corectă a orelor de gardă.
 
”Pentru faptul că suntem din ce în ce mai puțini, prin migrația masivă a medicilor, generată de veniturile mici, vrem să recurgem la o metodă radicală de protest iar aceasta va fi greva generală sau demisia în bloc, la care au optat 75 la sută dintre membri. Am semnat pentru demisia în bloc, iar dacă toți medicii care au semnat pentru această modalitate de protest își vor menține decizia, atunci Spitalul va fi blocat”, a declarat dr. Victor Ioniță, președintele Sindicatului Independent al Medicilor. 
 
Majoritatea medicilor care lucrează de mulți ani în Spitalul Județean spun că s-au săturat să fie ignorați, iar forma lor de protest nu face altceva decât să apere și drepturile pacienților. „Noi nu facem altceva decât să apărăm și pacienții. Vrem condiții bune în care pacienții să fie tratați, să avem tratamentele de care este nevoie, iar noi să fie remunerați corespunzător și să ne facem meseria așa cum trebuie”, a spus dr. Ion Japie, medic ortoped în Spitalul Județean Buzău.
 
Conducerea Spitalului Județean admite orice altă cale de protest ca fiind potrivită însă nu una atât de radicală, care ar lăsa unitatea fără specialiști iar pacienții nu ar putea fi tratați. ”Eu nu sunt de acord cu această măsură radicală, vor suferit pacienții și tot Buzăul. Este o formă radicală, dacă își vor da demisia trebuie să iau act in 20 de zile lucrătoare, apoi vor înceta contractele de muncă și atunci dacă se ajunge la această formă spitalul va trebui închis, nu putem funcționa fără medici”, a spus Laurențiu Damian, managerul Spitalului Județean.
 
Potrivit conducerii Spitalului Județean Buzău, unitatea are 93 de medici, iar dacă și-ar da demisia chiar și 10 la sută din ei, aceasta ar fi pe punctul de a fi închisă. ”Demisia în bloc a medicilor din unitate este o opțiune a sindicatului medicilor Problema direcției e să avem totuși un dialog cu sindicatul, să explicăm că la momentul actual creșterea de 25 la sută a salariilor e un efort deosebit pe care unitatea trebuie să l facă. La acest moment și creșterea de 25 la sută este un efort deosebit. Dacă își vor da demisia spitalul se va închide, nu se pune problema să funcționeze la cota de avarie pentru că nu va fi posibil”, a declarat dr. Stanciu Paraschiv, director medical al Spitalului Județean Buzău.
 
Reprezentanții Consiliului Județean Buzău, sub autoritatea căruia se află spitalul, sunt îngrijorați de forma de protest la care vor să recurgă medicii din Spitalul Județean. „Noi am fost informați de intenția medicilor, am avut discuții cu managerul Spitalului și l-am rugat să ne prezinte o situație la zi a ceea ce se întâmplă. Nu cred că este întemeiată o astfel de măsură radicală a medicilor, dar noi vom încerca să ajungem la un consens”, a spus Laurențiu Gavrilă, secretarul CJ Buzău și președinte CA al spitalului.
 
Deocamdată, protestatarii nu au înștiințat oficial spitalul. Ei spun că vor face o listă cu revendicări punctuale, după care, peste două săptămână, la adunarea generală, vor pune în discuție validarea acestei liste și vor decide prin vot varianta demisiei în bloc.
 

Fii Reporter