luni, 4 martie, 2024

VIDEO Maratonul vaccinării pentru adolescenți, din Shopping City Buzău, luat cu asalt de părinți

VIDEO Maratonul vaccinării pentru adolescenți, din Shopping City Buzău, luat cu asalt de părinți

Facebook
Twitter
Email

Maratonul de vaccinare pentru adolescenți a debutat luni dimineață și va ține până marți seară. La Buzău, campania a început însă timid iar, dintre cei care au solicitat vaccinarea, cei mai mulți au fost adulți. În schimb, puștii pentru care s-a organizat campania puteau fi numărați pe degete.

Pentru a-i ademeni mai ușor pe tineri, autoritățile au gândit că e mai oportun să amenajeze punctele de imunizare în mall-uri.

În prima parte a zilei, aproximativ 30 de persoane au mers la punctul mobil de vaccinare din centrul comercial buzoian. Ei au fost imunizați cu serul de la Pfizer.

Doar un sfert dintre ei au fost adolescenți cu vârste între 16 și 18 ani, categorie căreia îi este dedicată campania din aceste două zile.

”Un pic de frică mi-a fost, dar e ok. M-am oprit și am zis că acum e momentul să mă vaccinez. Mi se pare o datorie, e normal să te vaccinezi. Pur și simplu e ceea ce trebuie făcut”, spune unul dintre tinerii buzoieni care s-au vaccinat în prima parte a zilei.

Vaccinarea se efectuează fără programare, cu vaccin Pfizer, pe baza actului de identitate și se adresează cu prioritate adolescenților cu vârste între 16 – 18 ani. Aceștia trebuie să fie însoțiți de către reprezentantul legal.

”Există mare speranță în ceea ce privește mobilizarea prin adulții care văd acest punct, pentru a aduce copilul, pentru a-și da acordul. Nu știm cât ne adresăm adolescentului de 16 – 18 ani care încă nu are calitatea să își asume un risc”, spune Carmen Scântei – epidemiolog șef la DSP Buzău.

Vizita la punctul de vaccinare din mall durează mai puțin de 30 de minute, interval suficient pentru completarea documentelor aferente, pentru administrarea serului și monitorizarea postvaccinare, de 15 minute.

Maratonul de vaccinare pentru adolescenți este organizat în România în zilele de 31 mai și 1 iunie, pentru a marca Ziua copilului.

În acest moment, în țara noastră, la fel ca în Uniunea Europeană, singurul vaccin împotriva COVID-19 autorizat pentru copii este cel produs de Pfizer, dar numai pentru adolescenții cu vârsta de peste 16 ani.

Coordonatorul campaniei de vaccinare spune însă că, imediat după ce aceste etape de autorizare vor fi parcurse, în câteva zile, în luna iunie, ar urma să înceapă și vaccinarea copiilor.

Maratonul de vaccinare din perioada 31 mai – 1 iunie este organizat la nivel național, iar tinerii sub 18 ani se pot prezenta la vaccinare însoțiți de un aparținător – tutorele legal, părinte sau bunic.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.