marți, 19 martie, 2024

VIDEO Fetiță de 8 ani, somată de o importantă instituție din județ să achite 500 de lei. Iată explicația

VIDEO Fetiță de 8 ani, somată de o importantă instituție din județ să achite 500 de lei. Iată explicația

Facebook
Twitter
Email

O fetiță de 8 ani din Buzău a primit de la poștaș o notificare prin care i se cere să comunice unui executor judecătoresc numărul dosarului penal deschis după accidentul rutier în care a fost rănită cu peste cinci ani în urmă. Fata a aflat că ar putea fi obligată să achite cheltuielile de spitalizare, de aproximativ 500 de lei.

Părinții condamnă demersul spitalului, atât timp cât, spun ei, Constituția garantează dreptul copiilor la asistenţă medicală gratuită.

Ilinca Bucur avea trei ani când a fost lovită uşor într-un accident rutier provocat chiar de tatăl său. Fata a fost internată trei zile la Chirurgie Ifantilă. Fratele Ilincăi a fost rănit mai grav atunci. A fost transferat cu elicopterul SMURD la un spital din Bucureşti, unde a fost internat 10 zile.

La peste cinci ani de la eveniment, copilul a fost înștiințat că trebuie să comunice numărul dosarului penal deschis după accidentul în care a fost rănit. Un executor judecătoresc a înştiinţat-o pe fetiţa de 8 ani că Spitalul de Urgenţă Buzău a cheltuit aproape 500 de lei pentru îngrijirea sa, însă banii trebuie returnați.

”Era lângă mine când a venit Poșta și a văzut că este pe numele ei, m-a întrebat despre ce este vorba și i-am explicat că de la spitalul județean care îi se cere o sumă. A spus că ea nu dă din alocația ei acești bani”, ne-a declarat Carmen Bucur, mama Ilincăi.

”Am înțeles că trebuie să plătesc 497 de lei, pentru că am stat trei zile în spital. Nu o să le dau din alocație pentru că nu am stat decât trei zile”, a spus Ilinca.

Demersul de recuperare a banilor aparține departamentului de contabilitate al Spitalului. Juriștii susțin că notificarea a avut doar rolul de a ajuta la identificarea autorului vătămării corporale, nu și de somație la plată. A fost trecută fetița ca destinatar al notificării, deoarece numai CNP-ul ei figura în documentele medicale întocmite în perioada spitalizării.

Cei de la spitalul din Buzău spun că sunt obligaţi de un articol din legea sănătăţii să recupereze cheltuielile cu spitalizarea de la cei care aduc daune sănătăţii altora şi chiar propriei persoane.

Anul trecut, un copil de 9 ani trimis acasă în comă a fost somat de spitalul din Oradea să achite o sumă imensă, pe motiv că a fost accidentat grav fiindcă a traversat prin loc nepermis. O decizie a Înaltei Curţi stabileşte însă că persoanele asigurate nu trebuie să plătească spitalizarea.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.