miercuri, 21 februarie, 2024

Val de enteroviroze în rândul copiilor. Medic: mulți dintre părinți au abandonat regulile de igienă

Val de enteroviroze în rândul copiilor. Medic: mulți dintre părinți au abandonat regulile de igienă

Facebook
Twitter
Email

Zeci de copii din județul Buzău sunt aduși zilnic de părinți la Unitatea de Primiri Urgențe – Pediatrie din Spitalului Judeţean de Urgenţă, cu vărsături și diaree. Majoritatea dintre ei sunt diagnosticați cu enterocolită acută.

Afecțiunile digestive apar de obicei în sezonul cald, din cauza consumului de alimente alterate sau care nu au fost bine spălate, dar și din cauza igienei precare a mâinilor.

Din cauza numărului mare de internări, aproape jumătate din paturile din secția de Pediatrie a Spitalului Județean Buzău sunt ocupate în această perioadă.

”Avem 50 de prezentări pe zi, majoritatea simptomelor fiind digestive. Au febră foarte mare, prezintă vărsături, au scaune multe”, a declarat dr. Gina Anica, șeful secției Pediatrie din cadrul Spitalului Județean Buzău.

Pediatrii sunt de părere că acest val de enteroviroze la copii este determinat și de faptul că mulți dintre părinți au abandonat regulile de igienă strictă pe care le respectau în perioada de vârf a pandemiei de coronavirus.

”Părinții chiar nu mai respectă anumite reguli igienico-sanitare ca în perioada pandemiei. Anul trecut, nu aveam o altă patologie care să aducă copiii în număr mare la spital. Acum locurile de joacă sunt din nou pline și avem multe prezentări”, a delcarat medicul buzoian.

Cei mai mulți dintre copilașii care ajung la UPU – Pediatrie sunt de vârste foarte mici, majoritatea până în doi ani, iar medicii decid internarea lor, tocmai pentru că simptomele sunt destul de grave și le pot agrava starea de sănătate.

Enterocolitele sunt cele mai frecvente afecţiuni digestive. Aproape o treime dintre dintre enterocolite sunt declanşate de agenţi infecţioşi neidentificaţi în urma analizelor.

Simptomele sunt foarte variate. Crampele abdominale intense sunt un indiciu clar de afecţiune a tractului digestiv. La fel, o durere abdominală discretă poate fi semnalul care anunţă o enterocolită care s-ar putea agrava.

Dacă nu este vorba despre o enterocolită severă, care nu se manifestă prin scaune cu multe mucozităţi, cu sânge care să necesite internare, tratamentul constă în repaus digestiv, perioadă în care copilul nu mănâncă şi nu bea un anumit număr de ore, la recomandarea medicului.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.