miercuri, 22 mai, 2024

Pesta porcină africană se extinde rapid în tot județul Buzău. Fenomenul pare de nestăpânit

Pesta porcină africană se extinde rapid în tot județul Buzău. Fenomenul pare de nestăpânit

Facebook
Twitter
Email

Pesta porcină africană se extinde în tot județul iar autoritățile par neputincioase în combaterea bolii. Miercuri, a fost confirmată prezența virusului PPA la porcii dintr-o gospodărie particulară situată în localitatea Racovițeni.

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. În exploatație au fost ucise două exemplare iar cadavrele ecarisate.

La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 14 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială de tip A, declarate în 10 localități respectiv; satul Racovițeni – comuna Racovițeni, extravilanul satului Cilibia dar pe raza UAT C.A. Rosetti, satul Mărgăriți – comuna Beceni, satul Gura Dimienii – comuna Beceni, satul Săgeata – comuna Săgeata, satul Vadu Pașii – comuna Vadu Pașii (3 focare), satul Focșănei – comuna Vadu Pașii, satul Scurtești – comuna Vadu Pașii (2 focare), satul Boboc – comuna Cochirleanca (3 focare) și satul Zilișteanca – comuna Poșta Câlnău precum și șase cazuri la mistreț pe raza fondurilor de vânătoare 27 Berca (2 cazuri), 41 Beceni (2 cazuri) și 42 Aldeni (2 cazuri).

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

Ce este detartrajul?

Detartrajul este o procedură stomatologică non-invazivă, menită să îndepărteze placa bacteriană și tartrul (depunerile calcificate) de pe suprafața dinților și de sub gingii. Această procedură