Operație complexă, efectuată la spitalul din Buzău pentru salvarea unei bătrâne

Medicii din Spitalul Județean Buzău realizează intervenții chirurgicale din ce în ce mai complexe. Cea mai recentă realizare este o operație laparoscopică de extirpare a unei tumori de rect superior.

La sfârșitul lunii ianuarie, o bătrână din Costești s-a prezentat la UPU-SMURD cu tulburare de tranzit și rectoragie. Fiind un caz grav, medicul a considerat necesitatea internării pacientei la chirurgie generală unde i s-au continuat investigațiile.

În urma acestora, a fost diagnosticată cu tumoră de rect superior. Pe 28 ianuarie, o echipă de medici realizat intervenția chirurgicală laparoscopic.

Din echipă au făcut parte dr. Cătălin Bostan, medic primar chirurgie generală, dr. Alexandru Ilie, medic specialist chirurgie generală, dr. Dragoș Vicol, medic specialist chirurgie generală, dr. Victor Ioniță, medic primar ATI și dr. Iuliana Dragu, medic radiolog.

Operațiile realizate laparoscopic au o serie de avantaje, față de cele clasice. Medicii speră ca în viitor să fie realizate mai multe astfel de operații, care să permită o recuperare mai rapidă a pacientului.

Însă una dintre problemele cu care se confruntă medicii o reprezintă faptul că pacienții se prezintă la doctor într-un stadiu deja avansat al bolii.

Cancerul colorectal are o serie de factori de risc ce permit dezvoltarea acestuia. Principalii ar fi sedentarismul, fumatul, consumul de alcool, dar și o alimentație scăzută în fibre.

Modernizarea secțiilor spitalului, dar și dotarea acestora la standarde cât mai ridicate, au permis realizarea cu succes a intervențiilor chirurgicale complexe.

Fii Reporter