Noua maternitate din Buzău va deveni funcțională abia de anul viitor

Deschiderea noii maternități nu va avea loc nici anul acesta. Este mesajul transmis zilele trecute de președintele Consiliului Județean Buzău, Cristi Bîgiu. În prezent sunt încă în derulare licitații pentru achiziția de aparatura medicală, dar procesul poate dura și câteva luni. 

Trece anul și noua maternitate a Buzăului tot nu este funcțională, după trei ani de la finalizarea construcției. În iunie 2012, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu, a tăiat, în plină campanie electorală, panglica inaugurală a imobilului, dotat cu aparatură medicală închiriată.
 
După campania electorală clădirea a fost dată uitării, la fel şi promisiunile îndreptate mămicilor care sperau că vor putea naşte într-un spaţiu modern. “În data de 1 iunie 2012 această maternitate a fost inaugurată. Eu cred că a fost o excrocherie. Există un proces verbal de recepţie dar şi o anexă cu 11 puncte referitoare la lucrări nefinalizate. Aţi văzut acolo o poză cu aparatura băgată în priză la un singur etaj”, a declarat Cristi Bîgiu, preşedintele CJ Buzău.
 
Anii au trecut, noii conducători ai județului au reluat promisiunile dar maternitatea a rămas în acelaşi stadiu. 
 
Zilele trecute, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristi Bîgiu, a explicat întârzierile fără a mai avansa un termen concret legat de deschiderea obiectivului. Potrivit acestuia, a existat un proces verbal de finalizare a lucrărilor, dar care mai avea atașată și o anexă cu 11 puncte nefinalizate. 
 
Abia în octombrie 2013 toate lucrările au fost terminate și în noiembrie 2013 s-a făcut procesul verbal de predare-primire dintre Consiliul Județean și Spital. În decembrie 2013, Guvernul a alocat către Consiliul Județean 3,24 de milioane de lei, bani cu care s-a achiționat o parte din aparatura medicală, inclusiv stația de oxigen. În cursul anului trecut, CJ Buzău a căutat modalități de finanțare și abia în toamnă a reușit să contracteze un credit în valoare de 10 milioane de euro. După ce s-au primit banii, în primăvara acestui an au fost demarate procedurile de licitație pentru achiziția de aparatură medicală și nonmedicală.
 
Startul licitației a fost dat foarte târziu de către Consiliul Județean, printre motive fiind și lipsa de personal din instituție. “În toată perioada ianuarie – septembrie 2014 s-a căutat să se găsească surse de finanţare, 3-4 milioane, pentru a completa aparatura şi a putea face maternitatea funcţională. În aprilie 2015 a început licitaţia. A apărut o întârziere pentru că nu putem începe o licitaţie cât nu avem alocarea financiară. Abia când s-a aprobat creditul s-a început licitaţia” a mai spus Cristi Bîgiu.
 
Președintele Consiliului Județean Buzău nu a dat un termen la care ar putea fi deschisă noua maternitate. Acesta afirmă că procedura legată de finalizarea licitațiilor este destul de anevoioasă, putând dura și câteva luni, ceea ce duce la amânarea inaugurării noii maternități. Cel mai probabil, aceasta va fi deschisă în prima parte a anului viitor, adică în preajma campaniei electorale pentru locale.
 

Fii Reporter