marți, 19 martie, 2024

Muzeu al medicinei, în clădirea fostului spital I.C. Brătianu, de pe Bălcescu

Muzeu al medicinei, în clădirea fostului spital I.C. Brătianu, de pe Bălcescu

Facebook
Twitter
Email

Reprezentanții Consiliului Județean au început deja demersuri pentru atragerea de fonduri necesare reabilitării fostului spitalul I.C. Brătianu, clădirea urmând să devină secție a Muzeului. Specialiștii instituției vor decide destinația imobilului de pe Nicolae Bălcescu, una dintre variante fiind înființarea unui muzeu al medicinei.

Spitalul I.C. Brătianu din Buzău a luat ființă în anul 1872 sub denumirea de „Spitalul Județean” instalat în Casele Persescu (care servesc astăzi ca locuință pentru personal) și sub conducerea Doctorului Clement, de la înființare până la anul 1892.

De la această dată spitalul trece sub conducerea Doctorului Vasile Bianu, care a ocupat locul de medic primar până la 1 aprilie 1920, când a fost pensionat succedându-i Doctorul Constantin Michiu sub a cărui conducere este și acum.

În anul 1895 Prefectura Județului Buzău a construit actualul local care a funcționat cu 30 de paturi până în anul 1929, când numărul paturilor a fost sporit la 60 iar în urmă la 100.

În anul 1908 spitalul trece sub administrația Direcției Generale a Serviciului Sanitar, pendinte de Ministerul de Interne, până la înființarea Ministerului Sănătății Publice sub al cărui control se găsește și astăzi.

De la înființare și până în anul 1920 spitalul a funcționat ca spital mixt iar de la această dată a fost destinat exclusiv pentru chirurgie.

Întregul istoric al clădirii de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, pe site-ul Muzeului Județean.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.