vineri, 29 martie, 2024

Mesajul din Buzău al unui chirurg de origine palestiniană, pentru medicii din țara natală: Să ne ajutăm colegii infecționiști în lupta cu COVID-19

Mesajul din Buzău al unui chirurg de origine palestiniană, pentru medicii din țara natală: Să ne ajutăm colegii infecționiști în lupta cu COVID-19

Facebook
Twitter
Email

Medicii din Palestina, țară lovită de pandemie, primesc sfaturi și mesaje de încurajare din România, de la un chirurg originar din micul stat arab care lucrează în spitalul COVID din Râmnicu Sărat. Nevoit să practice ca infecționist de la declanșarea crizei sanitare, medicul Adnan Al Aloul mărturisește că a fost nevoit să lase bisturiul și să învețe singur cum să lupte cu noul coronavirus.

Cu peste 9.000 de cazuri și 57 de decese, la o populație de 5 milioane de locuitori, Palestina figurează printre statele cu o creștere rapidă a numărului de înfectări cu SARS-CoV-2. Numeroase cadre medicale au contractat noul coronavirus.

Veștile despre criza sanitară care se agravează au ajuns și la urechile unui medic palestinian cu cetățenie română, angajat al Spitalului Municipal Râmnicu Sărat.
Deși este specialist în chirurgie laparoscopică, de la începutul pandemiei, medicul Adnan Al Aloul activează ca infecționist, după ce unitatea buzoiană a devenit spital exclusiv pentru pacienți diagnosticați cu COVID-19.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, medicul Adnan Al Aloul le împărtășește prietenilor din Palestina, între care multe cadre medicale din spitale sufocate acum de pacienți infectați cu SARS-CoV-2, experiența acumulată în unitatea medicală din Râmnicu Sărat de la transformarea acesteia în spital suport pentru pacienți cu COVID-19.

”Primii 40 de pacienți ne-au fost distribuiți tuturor medicilor indiferent de specialități. Partea mea a fost de 12 pacienți, iar trei zile mai târziu, încă 8, adică aproximativ 20 pacienți, toate cazuri non-chirurgicale, cazuri ciudate pentru mine, pentru că nu este specialitatea mea.”, scrie chirurgul Adnan Al Aloul.

Adnan Al Aloul susține că este momentul ca toți medicii din țara sa natală să învețe noțiunile de bază din specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea bolilor contagioase, pentru a veni în ajutorul infecționiștilor.

Medicul palestinian spune că a fost nevoit să învețe din mers protocoalele medicale pentru pacienții cu boli infecțioase, de la colegii specialiști și din comunicările epidemiologilor români care actualizează permanent strategia de luptă împotriva pandemiei de COVID-19.

”După această experiență, o spun fraților și colegilor mei medici din Palestina și din Hebron, mai ales, toți ar trebui să recunoaștem tratamentul acestei boli, nu doar specialistul în boli infecțioase sau internistul. Noi toți, din toate specialitățile, ar trebui să ne ajutăm colegii și, dacă există multe cazuri, să ajutăm acolo unde sunt puțini infecționiști în lupta cu COVID-19”, scrie Adnan Al Aloul.

Acesta le explică colegilor, în arabă, că protocolul românesc în tratarea pacienților, asemenea celui din toată Europa, are eficiență ridicată.

”Am început să aplic ceea ce am citit despre COVID în ultimele două luni că aproape am devenit expert în această boală. (…) Pacienții în stare medie și ușoară, cu tratament și protocol român preluat din Europa, în a zecea zi au fost testați negativ două zile la rând și i-am trimis acasă. Cazurile grave au avut dificultate respiratorie, suferință mare din punct de vedere medical și psihologic, cu procent de oxigen sub 82 % (normal peste 96 %). Au primit oxigen și tratament conform protocolului românesc, iar după aproximativ de 20 zile au fost trimiși acasă în stare bună”, spune Adnan Al Aloul.

Adnan Al Aloul le-a transmis un mesaj de încurajare în perioada de pandemie și locuitorilor municipiului Râmnicu Sărat, după ce au aflat că spitalul lor devine unitate tampon pentru pacienţii cu COVID-19. Doctorul Adnan promitea atunci că tot personalul medical o să fie echipat complet şi nu va transmite boala în comunitate.

Chirurgul de origine palestiniană, Adnan Al Aloul, s-a alăturat în 2018 echipei din spitalul Râmnicu Sărat iar la două săptămâni după angajare a realizat în premieră o intervenţie laparoscopică unui pacient care suferea de ulcer gastric perforat.

Doctorul Al Aloul a lucrat timp de 7 ani în Israel, unde a acumulat experienţa necesară pentru a realiza intervenţii chirurgicale cu succes, apoi în Bucureşti.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.